Verkkouutiset

Kiinan valuuttapako ja pörssikatkot huolestuttavat markkinoita

Kiinan valuutan arvo laskee, ja maan pörssit jouduttiin jälleen torstaina sulkemaan kurssien pudottua enemmän kuin viranomaisten asettamat rajoitukset sallivat.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kaupankäynti Kiinan pörsseissä päättyi torstaina melkein alkuunsa, kun osakekurssit putosivat ja pörssi suljettiin uusien määräysten mukaisesti loppupäiväksi. Kauppa ehdittiin käydä vain puolisen tuntia.

Tällä viikolla voimaan tulleiden määräysten mukaan pörssi suljetaan koko päiväksi, jos kurssit putoavat yli seitsemän prosenttia. Viiden prosentin pudotus johtaa kaupankäynnin keskeyttämiseen 15 minuutiksi.

Pörssi jouduttiin sulkemaan kurssipudotuksen takia myös maanantaina. Rajoitusten tarkoituksena on hillitä kurssiheilahteluja, mutta monet asiantuntijat arvelivat jo alkuviikosta, että lopputuloksena voikin olla heilahtelujen voimistuminen myyntipaineiden patoutumisen takia.

Viranomaiset ovat lisäksi ilmoittaneet suuria osakkeenomistajia koskevien myyntirajoitusten jatkamisesta. Viime vuonna annetun määräyksen mukaan suuret osakkeenomistajat saavat myydä ainoastaan yhden prosentin yhtiön osakkeista kolmessa kuukaudessa.

Torstain kurssilaskun syynä oli The Financial Timesin mukaan sijoittajien pelko maan valuutan juanin heikentymisen jatkumisesta. Juanin kurssi laski keskiviikkona yli 0,5 prosenttia Yhdysvaltain dollariin nähden, ja torstaina aamulla kurssi oli pudonnut edelleen sama verran.

Juan on nyt alhaisimmalla tasollaan lähes viiteen vuoteen. Taustalla on Kiinan odotettua hitaampi talouskasvu, eikä vientikään vedä entisaikojen malliin.

Kauppalehden mukaan ruotsalaisen SEB-pankin aamukatsauksessa on pidetty signaaleja Kiinan taloudesta ja valuuttamarkkinoilta erittäin huolestuttavina. Pankin arvioi valuuttamarkkinoiden reaktioista, että pääomien pako Kiinasta jatkuu. Lisäksi palvelusektori ei kehity odotusten mukaan, vaikka pankin mukaan juuri palveluiden kysynnän pitäisi vauhdittaa Kiinan taloutta.

Eräs analyytikko arvioi hongkongilaisessa South China Morning Postissa, että Kiinan viranomaisten päätös tukea osakemarkkinoita viime vuonna suurilla summilla ei ollut järkevä osakkeiden yliarvostuksen takia ja nyt tilanne on jälleen karkaamassa käsistä. Toinen analyytikko puolestaan odottaa viranomaisten muuttavan myyntirajoitusmääräyksiä lähikuukausina.

Kiinan pörssien ongelmat heijastuvat nopeasti myös Hong Kongin pörssiin sekä laajemmin myös muihin Aasian pörsseihin. Hong Kong putosi heti aamupäivän aikana 2,4 prosenttia. Tokiossa pudotus oli 1,7 prosenttia ja Sydneyssä 2,1 prosenttia.

Kurssit olivat torstaina aamupäivällä parin-kolmen prosentin laskussa myös Euroopassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)