Verkkouutiset

Kiina myy nyt, mutta dollari ei romahdakaan – ”se olisi itsetuhoista”

Kiinan keskuspankki on uutistietojen mukaan myynyt Yhdysvaltain velkakirjoja yli 100 miljardilla dollarilla, mutta vaikutukset eivät näy.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yhdysvalloissa on jo pitkään pelätty, että Kiinan 1,3 biljoonan dollarireservien nopea vähentäminen voisi johtaa Yhdysvalloissa pitkien korkojen nousuun ja dollarin arvon romahdukseen.

Kun Kiina myy Yhdysvaltain pitkän juoksuajan velkakirjoja, se hankkii markkinoita likvidejä dollareita, joilla se ostaa juaneja vahvistaakseen valuuttansa arvoa. Kiinan aiemmin elokuussa toteuttaman devalvaation jälkeen keskuspankin on pitänyt tukea juanin arvoa ostamalla kotimaan valuuttaa. Valuutan arvon putoaminen tarkoittaisi pörssikurssien romahduksen jatkumista ja inflaation kasvua.

Kiinan väitetään myyneen Yhdysvaltain noin viiden vuoden juoksuajan velkakirjoja 106 miljardin dollarin edestä viikon aikana.

Vaikka Kiina on juanin tukemiseksi alkanut myydä dollarimääräisiä pitkiä velkakirjoja kiihtyvällä tahdilla, bondimarkkinoilla suuria reaktioita ei Yhdysvalloissa näy.

BNY Mellonin vanhempi valuuttastrategi Neil Mellor totesi CNBC:n haastattelussa, että täytyy tehdä ero ”dumppaukselle” taloudellisen sodan taktisena keinona ja reservien myymiselle tarkoituksena tasapainottaa valuuttakurssia.

– Vaikka politiikkahaukat Yhdysvalloissa pelkäävät ensimmäistä, sitä on jo kauan pidetty epätodennäköisenä tai ainakaan tarkoituksenmukaisena keinona ottaen huomioon, että se olisi itsetuhoista, Mellor totesi CNBC:lle.

Liian pikaisella Yhdysvaltain velkakirjojen myynnillä olisi myös sellainen seuraus, että Kiinan velkakirjojen arvon alentuessa Kiinan jäljelle jäävien dollarireservien arvo laskisi, mikä puolestaan toimisi taas Kiinan keskuspankin inflaatio- ja valuuttavakaustavoitteita vastaan.

Yhdysvaltojen velkakirjojen koroissa ei ole tapahtunut suuria muutoksia. Aiemmin elokuussa kymmenvuotisten velkakirjojen korkotuotto tippui jonkin verran, mutta palasi perjantaina aiempiin lukemiin.

Korkotuoton kehitys on käänteinen velkakirjan arvoon nähden. Velkakirjojen laajamittaisen myynnin pitäisi alentaa velkakirjojen arvoa ja siten nostaa korkotuottoa, mikä välittyisi markkinoilla myös esimerkiksi asuntolainojen korkoihin.

Keskeinen syy Yhdysvaltain velkakirjojen vakauteen lienee siinä, että Kiinan keskuspankin markkinaoperaatiot ovat odotettuja ja tavanomaisia toimia valuuttaansa vakauttavalta keskuspankilta. Lisäksi Yhdysvaltain dollarin arvoa, inflaatio-odotuksia ja korkojen tasoa vakauttaa keskuspankki Fedin syyskuulle odotettu ohjauskoron nosto. Kolmas syy Yhdysvaltain korkojen ja dollarin vakaudelle on se, että osakekurssien tippuminen siirtää kysyntää velkakirjoihin ja juuri Yhdysvaltain velkakakirjat ovat maailmanmarkkinoilla kaikkein kysytyimpiä.

Yhdysvaltain dollari on maailman tärkein reservivaluutta eli muut keskuspankit säilyttävät taseessaan dollarimääräisiä arvopapereita ylläpitääkseen oman valuuttansa arvoa. Osittain juuri dollarin reservivaluuttastatus on aiheuttanut sen, että suuretkaan heilahtelut tai Yhdysvaltain pitkään jatkunut vaihtotaseen alijäämä eivät vaikuta dollarin arvoon sillä tavalla kuin muiden valuuttojen kohdalla.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)