Verkkouutiset

Eläkeyhtiön johtaja ei synkistele ikärakenteen muutoksen takia

Johtaja Jaakko Kiander Ilmarisesta muistuttaa, että työikäisten määrä ei romahda eivätkä vanhustenhoidon vaatimat lisäresurssitkaan ole ylivoimaisen suuria.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Työeläkeyhtiö Ilmarisessa taloudesta ja eläkepolitiikasta vastaava johtaja Jaakko Kiander ei näe Suomen tulevaisuutta kovin synkkänä ikärakenteen muutoksen takia.

Suurin ikärakenteen muutos tapahtuu hänen mukaansa Suomessa vuosien 2010–2030 aikana, jolloin eläkeikäisten määrä kasvaa noin puolella miljoonalla.

– Työikäisten määrä ei kuitenkaan romahda. Väestöennusteen mukaan työikäisten määrä alkaa kasvaa uudelleen jo 2020-luvulla, Kiander muistuttaa Ilmarisen blogissa.

Kasvu voi hänen mielestään olla jopa ennustettua nopeampaa, jos Suomeen suuntautuva maahanmuutto muodostuu oletettua laajemmaksi.

Kiander huomauttaa lisäksi, että huomattavan suuri osa työikäisistä miehistä ei ole tällä hetkellä töissä heikon työllisyystilanteen vuoksi.

– Taloudessamme on potentiaalia paljon nykyistä suurempaa työpanokseen.

Kiander arvioi, että vuoden 2030 jälkeen eläkeikäisten määrä suhteessa työikäisten määrään vakiintuu Suomessa.

– 2050-luvulla Suomen huoltosuhde on jo selvästi edullisempi kuin EU-maissa keskimäärin. Tähän on syynä syntyvyys, joka on Suomessa pysynyt toistaiseksi suhteellisen korkeana.

Eläkkeiden osalta Suomessa on Kianderin mukaan varauduttu hyvin ikärakenteen muutokseen. Sen sijaan merkittävä epävarmuus liittyy vanhusväestön tarvitsemien sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoittamiseen.

Yhteiskunnan kannalta kulut eivät Kianderin mielestä kuitenkaan ole mahdottomalla tasolla. Vanhusten pitkäaikaishoidon kustannukset ovat tällä hetkellä noin yksi prosentti suhteessa bruttokansantuotteen arvoon.

– Ikäihmisten määrän kasvaessa tämä suhdeluku voi vähitellen kaksinkertaistua. Tarvittavat lisäresurssit eivät kuitenkaan ole ylivoimaisen suuria, Kiander kirjoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)