Verkkouutiset

Vanhanen ja Sipilä: Edessä on historiamme suurin verouudistus

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen ja pääministeri Juha Sipilä ennakoivat verojärjestelmään suurta remonttia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Mitä todennäköisimmin soten rahoitus siirtyy valtiolle. Sen seurauksena me tulemme saamaan myös historiamme suurimman verouudistuksen, jota hallitusohjelmassa ei ole ennakoitu oikeastaan ollenkaan, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Matti Vanhanen sanoi keskustan eduskuntaryhmän kesäkokouksen jälkeen pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Vanhasen mukaan tämä merkitsee erittäin suurta rakenteellista muutosta verotukseen.

– Mittaluokaltaan noin kymmenen miljardia euroa kunnallisveron kautta eli tasaveron kautta kerättyjä verotuloja siirtyy valtion verotuksella kerättäväksi, Vanhanen laskeskeli.

Hän arveli, että siirtoa tasaveroisesta kunnallisverotuksesta progressiiviseen valtionverotukseen ei voida niin yksinkertaisesti toteuttaa, vaan tarvitaan muitakin elementtejä. Samalla on mahdollisuus arvioida verotuksen ohjausvaikutusta.

Maakuntavero tai valtion vero

Myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan kyse on isosta verojärjestelmän remontista, johon täytyy ryhtyä varautumaan.

Sipilän mukaan punnittavana ovat maakuntavero ja valtion vero.

– On erittäin vaikeaa tai mahdotonta, että kunnat vastaisivat rahoituksesta, Sipilä perusteli.

Sipilän mukaan sote-alueiden lukumäärästä päätetään lähiviikkoina. Hallitusohjelman mukaan alueita tulee korkeintaan yhdeksäntoista.

Sipilän kertoi keskustan eduskuntaryhmän keskustelleen, että poliittiset päätökset sote-alueiden lukumäärästä, vaalitavasta ja rahoituksesta on syytä tehdä tiheään aikatauluun, jotta muutokset ehditään viedä lainsäädäntöön.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)