KD:n Östman huolissaan mikro- ja pienyritysten toimintaedellytyksistä

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman on helpottunut siitä, että viides yritys yhteiskuntasopimuksen saavuttamiseksi näyttäisi onnistuvan.

  • LKS 20150825 KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Hyvinkäällä tiistaina 25. elokuuta 2015. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman.

    ()

– Haluan uskoa, että myös SAK:n hallitus hyväksyy sopimuksen, vaikka se vielä päättikin jättää lopullisen kantansa odottamaan omien liittojensa ja hallituksen kannanottoja, Peter Östman sanoo tiedotteessaan.

Hän on kuitenkin huolissaan siitä, että kustannuskilpailukyvyn parantamisen osalta viiden prosentin tavoitteeseen ei vielä päästy.

– Vientiteollisuutemme kilpailukyky on jäänyt 15 prosenttia jälkeen verrattuna kilpailijamaihimme, kun katsotaan myös tuottavuutta.

Työmarkkinajärjestöjen ehdotuksessa ei ole mukana hallituksen esittämiä leikkauksia sairaspäiviin eikä lomiin. Lomarahojen leikkaukset ovat osittain mukana, mutta koskevat vain julkista sektoria. Sen sijaan esitys pitää sisällään yleisen työajan pidennyksen 24 tunnilla.

– Kuinka se toteutetaan, jätettiin jokaisen alan päätettäväksi. Tämä tarkoittaa, että paljon ratkaistaan alakohtaisissa työehtosopimusneuvotteluissa, sanoo Östman.

Tämä ei ole hänen mukaansa optimaalista mikro- ja pienyrityksille.

– EK ei edusta koko kenttää. Siinä ovat mukana vain järjestäytyneet työnantajat. Sopimus koskee kuitenkin myös mikro- ja pienyrityksiä.

– Toivottavasti selviytymis- eli kriisilausekkeen käyttöönotto todella antaa tarvittaessa joustoa myös niille mikro- ja pienyrityksille, jotka eivät kuulu mihinkään työnantajajärjestöön, Östman sanoo.

Hänen mielestään on tärkeää, että paikalliset sopimukset voisivat tulla voimaan ilman liittojen hyväksyntää, kun yrityksessä löydetty sopu työnantajan ja työntekijöiden välillä.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.