Verkkouutiset

Kolmasosa yrityksistä ei edes tiedä mitä tietoja niiltä voisi viedä

Suuri osa yrityksistä ei tuoreen kyselyn mukaan edes tunnistaisi käynnissä olevaa tunkeutumista tietojärjestelmäänsä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin seudun kauppakamarin johtaja Marko Silenin mukaan tieto kyberturvallisuudesta ei ole tavoittanut suurta joukkoa yrityksistä, vaikka tietoa on entistä enemmän tarjolla.

Kauppakamarin tuoreessa kyselyssä alle viisi henkeä työllistävistä mikroyrityksistä noin puolet arvelee, ettei tunnistaisi kyberhyökkäystä.

Yli 200 työntekijän yrityksistä lähes joka neljäs epäilee, että osaisi havaita käynnissä olevaa tunkeutumista.

Joka kolmas yritys ei edes osaa sanoa, mitä tietoja tunkeutuja voisi viedä.

Viranomaisten rooli tuntematon

Peräti 80 prosenttia yrityksistä ei tiedä, mikä on viranomaisten rooli. Suuristakin yrityksistä vain muutama tiesi hyvin, miten viranomaiset toimivat.

– Yritysten ja viranomaisten yhteistyön kehittäminen pitääkin ottaa avaintekijäksi, kun parannetaan suomalaisten yritysten kyberturvallisuutta, Silen arvioi kauppakamarin tiedotteessa.

Vain joka kymmenes yritys tarkistaa ja analysoi lokitietojaan jatkuvasti ja arvioi uhkatilanteita. Vain joka kolmannella yrityksistä on suunnitelma kyberhyökkäyksen varalta.

Kauppakamarin asiantuntija Panu Vesterinen muistuttaa, että suunnitelmallakaan ei ole merkitystä, ellei sitä harjoitella käytännössä. Suunnitelman toimivuutta oli kuitenkin harjoiteltu vain joka kymmenessä yrityksessä.

”Työntekijät pahin este”

Pahimmaksi esteeksi tietoturvansa kehittämisessä yritykset mainitsevat omat työntekijänsä.

Lähes puolet yrityksistä arvioi, että käyttäjien piittaamattomuus, osaamisen puute ja tietotaidon ylläpidon riittämättömyys heikentävät kyberuhkiin varautumista.

Noin puolet yrityksistä pitää suoraa tai epäsuoraa liiketuoton menetystä pahimpana seurauksena kyberhyökkäyksistä. Lähes yhtä suurena riskinä pidettiin asiakkaiden tai henkilökunnan yksityisyyden loukkausta.

Helsingin seudun kauppakamari kysyi helmikuussa 750 suomalaisyritykseltä niiden kykyä torjua kyberrikollisuutta. Selvitys tehtiin yhteistyössä KPMG:n ja yhdysvaltalaisen Delta Risk LLC:n kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)