Verkkouutiset

Kemiin suunnitteilla miljardin euron biojalostamo

Kiinan johtaviin bioenergiatoimijoihin kuuluva Kaidi suunnittelee rakentavansa Kemiin miljardin euron biojalostamon.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Toteutuessaan tehdas tuottaisi vuodessa 200 000 tonnia toisen sukupolven biopolttoainetta, josta 75 prosenttia olisi biodieseliä ja 25 prosenttia biobensiiniä.

Jalostamon pääraaka-aineena toimisi energiapuu, ja se olisi ensimmäinen laatuaan niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti.

Kaidi tekee hankkeen lopullisen investointipäätöksen tämän vuoden aikana. Tavoitteena on saada tehdas käyttöön vuoden 2019 loppuun mennessä.

Kaidi on Kiinan suurimpia bioenergiatoimijoita, ja se on kartoittanut jo pitkään mahdollisuuksia laajentaa toimintaansa Aasiasta Eurooppaan.

– Suomi on biopolttoaineiden kannalta kiinnostavin sijoituskohde pohjoisella pallonpuoliskolla. Suomessa on erityisen edistyksellinen ja kunnianhimoinen biotalouspolitiikka, suuret biomassaresurssit ja paljon kiinnostavia yhteistyökumppaneita, Sunshine Kaidi New Energy Groupin hallituksen puheenjohtaja Chen Yilong toteaa tiedotteessaan.

Hankkeen kokonaisinvestointi on noin miljardi euroa. Tämän hetken veropohjalla hankkeesta kertyisi verotuloa jopa 200 miljoonaa euroa vuosittain.

Tehtaan työllistävä vaikutus rakennusaikana olisi noin 4 000 henkilötyövuotta, ja tehtaan valmistuttua koko arvoketjuun syntyisi satoja uusia työpaikkoja. Itse tehdas tulisi työllistämään vakituisesti noin 150 henkilöä.

Kaidin biodieseltehdas nousisi Ajoksen satamaan samalle tontille, johon Vapo suunnitteli biodieseljalostamoa aikaisemmin. Vapo luopui hankkeesta vuonna 2014.

Kaidin hanke perustuu eri tekniikkaan kuin Vapon hanke. Kaidi on hankkinut omaan jalostamoprojektiinsa soveltuvat ja ympäristövaikutusten arviointiin sopivat selvitykset ja suunnitelmat Vapolta.

Kaidi käy parhaillaan keskustelua alihankkijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Lopullinen investointipäätös tehdään tämän vuoden aikana. Kaidin suunnitelmien mukaan Kemin jalostamon rakennustyöt alkaisivat vuonna 2017, jolloin se voisi olla täydessä toiminnassa vuoden 2019 loppuun mennessä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)