Verkkouutiset

Yrittäjien Järventaus Ihalaiselle: Paikallinen sopiminen ei ole työmarkkinapöytäasia

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus pitää kansanedustaja Lauri Ihalaisen esitystä "selviytymissopimuksista" hyvänä osana paikallista sopimista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

SAK:n entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Lauri Ihalainen (sd.) kannusti puheessaan keskiviikkona yrittämään vielä yhteistä työmarkkinaratkaisua ja sopimaan samassa yhteydessä paikallisen sopimisen päälinjoista.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus ei innostu ajatuksesta työmarkkinaratkaisun ja paikallisen sopimisen nivomisesta yhteen.

– Me olemme sitä mieltä, että paikallinen sopiminen ei ole työmarkkinapöytäasia sen johdosta, että hallituksella on omassa ohjelmassaan paikallisen sopimisen laajentaminen lainsäädäntöä kehittämällä ja sitä parhaillaan ollaan työryhmässä valmistelemassa, Järventaus sanoo Verkkouutisille.

Suomen Yrittäjien mielestä paikallisen sopimisen laajentaminen pitää toteuttaa hallitusohjelman pohjalta ilman työmarkkinakytköksiä.

Ihalainen esitti keskiviikkona myös Saksan mallin kaltaisia ”selviytymissopimuksia”, joissa yrityskohtaisesti sovittaisiin joustoista, mutta taattaisiin työpaikat joksikin aikaa.

– On tietysti hyvä ajatus, että hän pitää mahdollisena, että paikallisesti voidaan asioista yhteisen edun nimissä sopia entistä laveammin, Järventaus sanoo.

Hän toteaa kuitenkin, että Ihalaisen tulkinta Saksan sopimuksista on ”vähän ahdas”. Saksassa on laajasti mahdollistettu paikallinen sopiminen työehtosopimuksista poikkeavasti. Tarkoitus on ollut turvata kilpailukyky ja työpaikat muulloinkin kuin pelkästään kriisitilanteissa ”selviytymissopimuksilla”.

– Minkälaisia sitoumuksia sitten työnantajapuolelta ja palkansaajapuolelta puolin ja toisin annetaan, se on syytä jättää heidän keskenään sovittavaksi, Järventaus sanoo.

Hän sanoo pitävänsä luonnollisena, että yrityksessä tehtäisiin puolin ja toisin sitoumuksia esimerkiksi työpaikkojen säilyttämisestä, mutta se pitäisi jättää yritystasolla sovittavaksi. Jos lainsäädännöllä määritettäisiin tarkasti, minkälaisiin toimiin osapuolten pitäisi sitoutua ”selviytymissopimuksissa”, se voisi Järventauksen mukaan jäykistää järjestelmän ja siten jopa estää sopimusten tekemisen käytännössä.

– Ajatus siitä että molemmat osapuolet hyötyvät ja työpaikkoja pyritään ylläpitämään, on tietysti koko tämän ajattelun takana: reilun pelin henki ja molemminpuolinen hyöty, Järventaus sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)