– Tosiasiallisesti teollisuus ja ennen muuta ruoantuottajat jäävät yhä enemmän pakotettuna kaupan jalkoihin. Tämä epätasapaino näkyy ja tuntuu alan edelleen heikentyvänä kannattavuutena, eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja, Jari Leppä toteaa.
Hänen mukaansa vastuullisen ja kestävän toimintatavan on näyttävä teoissa.
– Nyt kauppa pitkälti suosii elintarvikkeita, joihin käytetään antibiootteja, hormoneja ja torjunta-aineita. Kotimaisissa elintarvikkeissa niitä sen sijaan käytetään vähiten maailmassa.
Leppä muistuttaa, että kotimaisten elintarvikkeiden käyttäminen olisi suomalaisten kansanterveyden, eläinten terveyden ja -hyvinvoinnin sekä ympäristön kannalta ensiarvoista.
– Lisäksi se loisi edellytyksiä kotimaisen ruoantuotannon kestävälle tulevaisuudelle, työllistäisi, oikaisisi vinoutunutta ruuan kauppa- ja vaihtotasetta ja tukisi näin Suomen talouden elpymistä. Suunnanmuutos on välttämätön. Se on tehtävä joko koko elintarvikeketju yhdessä tai vaihtoehtoisesti poliittisin päätöksin. Ratkaisun avaimet ovat kaupan käsissä, Jari Leppä toteaa tiedotteessaan.