Tämä indeksi on ennenkin osoittanut romahduksen – nyt se syöksyy

Kyseistä indeksi on pidetty indikaattorina siitä, että kansainvälisessä taloudessa on tulossa myrskysää.

  • LKS 20151101 Hiiltä kuljettava Alppila -rahtialus saapuamssa Helsingin Salmisaareen sunnuntaina iltapäivällä 1. marraskuuta 2015. Greenpeacen aktivistit saivat Venäjältä Helsinkiin matkalla olleen hiiltä kuljettavan Alppila -rahtialuksen muuttamaan kurssiaan aamulla kuuden jälkeen. Yksi aktivisteista, Sini Saarela, kiipesi aiemmin Alppilaan ja on edelleen laivassa Helsingin edustalla. LEHTIKUVA Jussi Nukari

    Raaka-aineiden rahtaaminen on nyt halpaa.

    ()

Baltic Dry -indeksi kertoo, mitä maksaa hyödykkeiden kuten viljan ja teräksen merirahti.

Indeksin hinta romahti ennen vuoden 2008 globaalin finanssikriisin alkamista 12 000 pisteen huippulukemista. Aiemmin sen hinta on romahtanut huippulukemista ennakoiden esimerkiksi vuoden 1987 mustaa maanantaita romahtamalla vuonna 1986. Vuonna 1999 ennen it-kuplan romahdusta indeksin hinta putosi huippulukemista.

Nyt Baltic Dry -indeksi on syöksynyt ennätysalhaisiin lukemiin. Vielä viime vuoden elokuussa indeksi on 1200 pisteessä, mutta nyt hinta on enää noin 360. Viime marraskuussa indeksi alitti ensi kertaa sen historian aikana 500:n rajapyykin.

Kriitikot sanovat, että indeksin ennätysalhaiset lukemat johtuvat siitä, että raaka-ainetta kuljettavien rahtialusten määrä laivaliikenteessä on lisääntynyt tuntuvasti viime vuosina – ja kun kysyntä ei tällä hetkellä kasva vastaavasti, syntyy ylitarjontaa, mikä pudottaa hintoja.

Toisaalta Baltic Dry -indeksi on korreloinut vahvasti muutaman kuukauden viiveellä maailmankaupan volyymin vaihteluiden kanssa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.