Verkkouutiset

Öljyn kysyntä odotettua heikompaa, hinta laskussa

Kansainvälisen energiajärjestön IEA:n lokakuun öljymarkkinaraportissa öljyn kysynnän ennustetta tälle vuodelle on alennettu, kertoo Öljyalan keskusliitto.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ennusteen alentaminen johtui Euroopan ja Aasian, erityisesti Kiinan, aiempaa heikommista talousnäkymistä. Heikon taloustilanteen takia raakaöljystä on ylitarjontaa maailman markkinoilla, ja kysynnän kasvuvauhti on vuoden 2009 tasolla.

Myös merkittävässä öljynkäyttäjämaassa Yhdysvalloissa vähittäismyynti kääntyi syyskuussa hienoiseen laskuun.

Brent-raakaöljyn hinta on ollut laskusuunnassa kesäkuusta lähtien. Kesäkuun puolivälin jälkeen hinta oli noin 115 dollaria barrelilta ja lokakuun puolivälissä noin 85 dollarin tasolla. Hinta on alimmalla tasolla lähes neljään vuoteen.

– Joidenkin asiantuntijoiden mukaan öljymarkkinoilla on tapahtumassa suuri muutos. Se päättäisi neljän vuoden jakson, jolloin öljyn hinta on ollut hyvin korkealla, Öljyalan keskusliitto kertoo tiedotteessaan.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF on varoitellut Persianlahden öljyn vientimaita jatkuvasti julkisen talouden tasapainon heikkenemisestä öljyn hinnan laskiessa.

– Useiden arvioiden mukaan Per­sianlahden taloudet kuitenkin selviävät, vaikka öljyn hinta laskee. Öljynporauksen kustannukset ovat nyt verrattain matalat ja öljyrahoilla on rakennettu isot puskurirahastot, Öljyalan keskusliitto kertoo.

Laskeva raakaöljyn hinta pienentää erityisesti Venäjän kauppataseen ylijäämää. Öljyn ja maakaasun on arveltu edustavan jopa puolta Venäjän vientituloista.

Sen sijaan hintojen lasku ei ole merkittävästi vaikuttanut suurista öljyn tuottajista Yhdysvaltoihin ja Kiinaan. Öljyalan keskusliiton mukaan on arvioitu, että jos raakaöljyn hinta laskee alle 70 dollariin barrelilta, tämä lykkäisi Yhdysvalloissa liuskeöljyn porausta ja uusien kenttien käyttöönottoa.

Suomessa bensiinin kuluttajahinnasta suurin osa on veroja, johon maailmanmarkkinahintojen muutokset eivät vaikuta. Raakaöljyn hinta on Öljyalan keskusliiton mukaan vain yksi monista bensiinin hintatekijöistä, joita ovat muun muassa jalostus-, rahti- ja jakelukustannukset.

Lisäksi Yhdysvaltain dollarin kurssi on ollut laskusuunnassa heinäkuun alusta lähtien, mikä nostaa Suomeen tuotavien raaka-aineiden hintoja ja vähentää raakaöljyn hinnanlaskun vaikutusta kuluttajahintoihin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)