Verkkouutiset

Hypo pysyy synkeänä loppuvuoden asuntomarkkinoista

Hypo mukaan sen analyysi tilanteesta loppuvuoden asuntomarkkinoilla kasvukeskuksissa on kohentunut, mutta jää kuitenkin edelleen miinukselle.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen ja Suomen AsuntoHypoPankin mukaan analyysi asuntomarkkinoista jää edelleen miinukselle, koska suomalaista kansantaloutta koskevat suuret konkreettiset päätökset antavat edelleen odottaa itseään.

– Luottamuksen koheneminen on edelleen se avainsana, joka avaisi monta lukkoa, Hypon tiedotteessa todetaan.

Koko kulunut vuosi jää Hypon mukaan historiankirjoihin yhtenä 2000-luvun heikoimmista asuntomarkkina- ja asuntolainavuosista. Kaikki asuntokaupan osalliset ovat joutuneet kiristämään vöitään vähenevien kauppamäärien ja laskevien hintojen keskellä.

Vain maksukykyiset asunnonostajat hyvillä vakuusratkaisuilla voivat Hypon mielestä hengittää vapautuneesti. Heillä on ostajan voimaa, jolla voi nyt tehdä kannattavia kauppoja, eikä kauppa ei jää kiinni rahoituksen saatavuudesta tai ehdoista.

Nyt on Hypon mukaan kyse on siitä, antavatko asuntojen myyjät periksi hintapyynnöistään. Merkit ovat Hypon mielestä voimistuneet siihen suuntaan, että monet myyjä voivat pärjätä vielä yhden talven, mutta sitten on pakko saada liian kallis tai velkainen asunto myydyksi.

Asuntolainojen riskipainot vaihtelevat epäterveesti

Hypon mielestä ei voi olla tervettä, että samanlaisten ja samalla seudulla toimivien pankkien asuntolainojen riskipainot voivat vaihdella noin yhdestä prosentista lakisääteiseen 35 prosenttiin ei voi olla tervettä.

– Alhaisia riskipainoja käyttäen saavutetut ydinvakavaraisuustasot voivat hämätä valveutumattomia, Hypon tiedotteessa muistutetaan.

Korkeita riskipainoja käyttävä pankki 15 prosentin ydinvakavaraisuudella on merkittävästi vahvempi kuin hyvin matalia riskipainoja käyttävä, samaan ydinvakavaraisuuteen yltävä pankki.

Alaraja suomalaisten asuntolainojen riskipainoille sisäisten luottoluokitusten malleissa tulisi Hypon mukaan olla 15–25 prosenttia riippuen asuntolainojen lyhentyvyysasteesta ja vakuuksien tulevasta arvonkehityksestä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)