Verkkouutiset

Ekonomisti: Suomen kasvutoiveet lepäävät yllättäen kuluttajien harteilla

Yritysten luottamus maaliskuussa oli pankkiekonomistin mielestä lievä pettymys, mutta kotitalouksien parantunut luottamus omaan talouteen on erittäin myönteistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yritysten tuoreet luottamusluvut olivat Hypon ekonomistin Juhana Brotheruksen mielestä hienoinen pettymys, sillä teollisuuden vaimeat näkymät eivät lupaa vahvaa vientinäkymää tuleville kuukausille.

Elinkeinoelämän Keskusliiton perjantaina julkaisemassa maaliskuun luottamusindikaattorissa teollisuus polki lähes palkoillaan. Rakennusalan ja palveluyritysten luottamus hieman kasvoi, mutta jäi vielä selvästi alle pitkän ajan keskiarvon.

– Näyttääkin siltä, että Suomen kasvutoiveet lepäävät alkuvuoden osalta yllättäen kuluttajien harteilla. Selvästi laskenut öljyn hinta näkyy kuluttajille välittömästi bensapumpuilla ja nollan tuntumassa pysyvä korkotaso helpottaa velallisten elämää. Kestävä nousu vaatii kuitenkin myös vientisektorin elpymistä, Brotherus toteaa tiedotteessaan.

Tilastokeskuksen mittaaman kuluttajien luottamusmittari sen sijaan nousi maaliskuussa korkeimmalle tasolle sitten kevään 2012. Nousua on tullut yhtäjaksoisesti jo 6 kuukauden ajan.

– Erityisen myönteistä on kotitalouksien kohonnut luottamus omaan talouteen, mikä hipoo jo vuoden 2011 tasoja, Brotherus painottaa.

Myös Danske Bankin ekonomistien mukaan kuluttajien luottamuksen nousu saattaa kieliä yleisestä talousnäkymien parantumisesta euroalueella. Talousnäkymiä pönkittävät heikentynyt euro ja Euroopan keskuspankin elvytystoimet.

– Lisäksi Suomen talouden matalasuhdanne on heijastunut työttömyyteen hitaasti ja matalien korkojen ja matalan inflaation ansiosta kotitalouksien tilanne pysyy melko vakaana, arvioi Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki pankin tiedotteessa.

Lue myös:

Yritysten heikko luottamus vahvistui hieman

Kuluttajien luottamus parani selvästi maaliskuussa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)