Verkkouutiset

Tuoreet luottamusluvut lupailevat talouden kääntymistä kasvuun

Kuluttajien ja yritysten kasvanut luottamus tukee Suomen Hypoteekkiyhdistyksen ekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan arvioita maamme talouden kääntymisestä vihdoinkin hienoiseen kasvuun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tiistaina julkaistujen Tilastokeskuksen ja Elinkeinoelämän keskusliiton mittausten mukaan sekä kuluttajien että yrittäjien luottamus talouteen on vahvistunut tammikuussa.

– Kuluttajien luottamus on nyt vahvistunut neljä kuukautta peräkkäin viime syksyn pohjalukemista, huomauttaa Hypon ekonomisti Juhana Brotherus tiedotteessaan.

Hänen mielestään varsinkin kuluttajien oman talouden näkymien piristyminen tukee arvioita hienoisesta talouskasvusta tänä vuonna. Hän kuitenkin muistuttaa, että taso on edelleen normaalia heikompi ja uhka työttömyydestä jarruttaa yhä ostopäätöksiä.

Myös teollisuuden luottamus on yhä selvästi pitkän ajan keskiarvon alapuolella, mutta nyt Brotheruksen mukaan nähtiin ensimmäinen varovainen merkki pitkään odotetusta luottamuksen kohoamisesta.

– On hyvä muistaa, että teollisuuden uudet tilaukset kasvoivat tammi-marraskuussa 2014 yli 7 prosenttia edellisvuodesta antaen toivoa teollisuuden vähittäisestä noususta, Brotherus toteaa.

Talousnäkymiä ovat hänen mukaansa viime aikoina tukeneet öljyn hinnan lasku ja euron arvon heikkeneminen. Öljyn hinta näkyy bensiinipumpuilla, ja euron heikkeneminen vauhdittaa vientiä.

– Suomen talous siirtyy vihdoin kasvu-uralle vuonna 2015, joskin kehitys pysyy heiveröisenä, Brotherus arvioi.

Lue myös:

Kansalaisten luottamus talouteen nousussa

Yritysten luottamusindikaattori koheni hieman tammikuussa

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)