Verkkouutiset

Suomen kaasu ja öljy tulevat Venäjältä – entäs jos hanat suljetaan?

Hallitus teki joulukuussa päätöksen Suomen huoltovarmuuden uusista tavoitteista. Päätöksen merkitys korostuu, jos energiatuontimme vakaus saattaa olla uhattuna.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomessa huoltovarmuuden tavoitteet määritellään noin viiden vuoden välein. Hallitus päätti uusista tavoitteista joulukuun alussa toista vuotta kestäneen valmistelun ja kuulemiskierroksen jälkeen.

Päätöksen perusteluissa muistutetaan, että Suomessa öljyn, hiilen, maakaasun ja ydinpolttoaineen hankinnat ovat kaikki täysin tuonnin varassa.

Tilastokeskuksen mukaan Suomeen tuotiin viime vuonna erilaisia energiatuotteita noin 13,8 miljardin euron arvosta. Energiatuotteiden tuonnin osuus Venäjältä oli 66 prosenttia.

Venäjän presidentti Vladimir Putin lähetti uutistoimistojen mukaan viime keskiviikkona EU-maiden johtajille kirjeen, jossa hän varoitti Ukrainan kaasuvelan saattavan uhata kaasutoimituksia myös muualle Eurooppaan.

Öljyä viiden kuukauden tarve

Hallituksen joulukuisen tavoitepäätöksen mukaan öljyä varastoidaan edelleen viiden kuukauden tarpeen verran. Varastomäärien mitoituksessa öljytuotteiden käyttö maakaasun varapolttoaineena otetaan kuitenkin jatkossa huomioon ainoastaan yhdyskuntien energiahuollossa.

Lisäksi valtion varmuusvarastojen tavoitetasot voidaan tarvittaessa alittaa kohtuulliseksi ajaksi kahden viikon kulutusmäärällä. Tämä osa varastoista voidaan myös sijoittaa lyhytaikaisesti toiseen EU-jäsenvaltioon Itämeren alueella.

Polttoaineiden maahantuojat puolestaan voivat pitää varastointivelvoitteestaan enintään 30 prosenttia Suomen ulkopuolella Euroopan talousalueella.

Sähkön huippukulutus pitää kattaa

Sähkön huippukulutuksen aikaisen tarpeen kattamiseksi hallituksen päätöksessä luvataan pitää riittävää kotimaista sähkön tuotantokapasiteettia ja toimintavarmaa sähkön siirto- ja jakeluverkkoa. Lisäksi pitää kehittää sähkönkulutuksen ohjaus- ja joustotapoja.

Kaukolämmön toimitusvarmuuden turvaamiseksi pitää alan toimijoiden päätöksen mukaan sijoittaa vakavien häiriötilanteiden ja poikkeusolojen varalta tuotantolaitoksille riittävät polttoainevarastot ja varautua sähkökatkoksiin.

Lisäksi turpeen käyttö sähkön ja lämmön yhteistuotannossa on hallituksen päätöksen mukaan turvattava. Tavoitteena on noin puolen vuoden käyttöä vastaavat turvevarastot turvetuotantokauden alkaessa.

Turpeen varastotilanne oli Tilastokeskuksen mukaan joulukuussa noin 137 prosenttia suurempi vuotta aiempaan. Energiaturvetta arvioidaan lisäksi jäävän tänä aikaisempia vuosia runsaammin varastoihin.

Maakaasulle saatava muita lähteitä

Maakaasuhuollon turvaamiseksi hallituksen päätöksessä monipuolistetaan siirtoverkkoon kytkeytyviä maa- ja biokaasun hankintalähteitä sekä varmistetaan terminaalikapasiteetin syntyminen.

Hallituksen päätöksen perusteluissa todetaan, että maakaasun osuus Suomessa käytettävästä energiasta on noin 10 prosenttia. Se käytetään lähes kokonaan teollisuudessa sekä yhdistetyssä sähkön ja lämmön tuotannossa.

Suomen maakaasun tuonti on tällä hetkellä yhden ainoan hankintalähteen eli Venäjän varassa. Perusteluissa ehdotetaankin Suomen ja Viron yhdistävän kaasuyhteyden rakentamista, suoraan maakaasun siirtoverkkoon kytketyn nesteytetyn maakaasun terminaalin rakentamista ja uusiutuvista energialähteistä valmistetun biokaasun käytön lisäämistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)