FT: myös Moody’s saattaa heikentää Suomen luottoluokitusta

Talouslehti Financial Timesin mukaan toinenkin luottoluokittaja voi pudottaa Suomen luokitusta.

  • LKS 20141010 - J.V. Snellmanin patsas ja Suomen Pankki Helsingissä 13. maaliskuuta 2014. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

    Suomen Pankki Helsingissä.

    ()

Financial Times kertoo tässä, että luottoluokittaja Moody’s pitää Suomen yhä kolmen A:n luottoluokassa. Lehden mukaan Moody’s saattaa hyvinkin kuitenkin laskea luokitustaan, jos Suomen talousnäkymät säilyvät heikkoina.

Financial Times uutisoi viimeisimmästä Suomen luottoluokituksen heikennyksestä. Luottoluokittaja Fitch alensi Suomen luottoluokituksen perjantaina AAA-luokasta AA+-luokkaan. Lehti kertoo, että syynä on Suomen heikko talouskasvu ja julkisen talouden epätasapaino.

Fitchin luottoluokitus on nyt linjassa Standard & Poorin luokituksen kanssa. Standard & Poor laski Suomen luottoluokitusta vuonna 2014.

Fitch ennustaa uutisen mukaan, että Suomen talous kasvaa kuluvana vuonna yhden prosentin. Lisäksi Suomen valtionvelka suhteessa bruttokansantuotteeseen tulee Fitchin arvion mukaan kasvamaan vuoteen 2020 mennessä 62,7 prosentista 67,5 prosenttiin.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kuvasi luottoluokituksen alentamista lauantaina suuremmissa Pohjoismaissa poikkeukselliseksi tapahtumaksi.

Stubb nosti kirjoituksessaan esiin myös Euroopan komission juuri hänelle lähettämän kirjeen Suomen taloustilanteesta.

”Luottoluokituksen aleneminen ei ole mikään ’business as usual’ -varoitus, jonka jälkeen kaikki jatkuu kuin ennallaan. Se on merkki siitä, että meitä ulkopuolelta arvioivat ovat alkaneet menettää uskoaan Suomen kykyyn uudistua”, Stubb sanoi.

Hänen mukaansa tähän asti mallikkaana jatkunut luottolukitus ei ole tarkoittanut, että luokittajat pitäisivät Suomen meneillään olevaa kehitysuraa vakaana.

”Päinvastoin, kaikille on ollut selvää jo pitkään, että Suomen julkinen velka on eurooppalaisittain kohtuullisesta tasostaan huolimatta kestämättömällä uralla. Meidän taloutemme ei ole tasapainossa. Hyvät luottoluokitukset ovatkin tähän mennessä perustuneet siihen, että ulkomaiset tarkkailijat ovat uskoneet ja luottaneet meidän kykenevän uudistuksiin”, Stubb totesi.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.