Kiinan talouden kasvu kiihtyi vastoin odotuksia

Bruttokansantuote on kasvanut Kiinassa tavoiteltua nopeammin jo kahdella vuosineljänneksellä.

  • LKS 20140325 Savusumua Pekingissä Kiinassa 8. huhtikuuta 2013. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Savusumua Pekingissä.

    ()

Kiina talous kasvoi huhti-kesäkuussa vuodentakaisesta 6,9 prosenttia, kiinteistömarkkinoiden kasvaessa odotuksia vahvemmin. Talous kasvoi samaa vauhtia myös aiemmin tammi-maaliskuussa.

Maaliskuussa Kiinan parlamentti hyväksyi koko vuoden kasvutavoitteeksi vain 6,5 prosenttia.

Vahvan vuodenalun jälkeen jotkut analyytikot ovat Financial Timesin mukaan ennustaneet, että Kiinan kasvu hidastuisi vähitellen hallituksen tiukentaessa rahapolitiikkaansa ja kiinteistömarkkinoiden kasvun hidastuessa.

Asuntohinnat ovat kuitenkin jatkaneet nopeaa nousuaan, mikä on myös lisännyt investointeja asuntorakentamiseen tammi-kesäkuussa 8,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Teollisuustuotanto puolestaan oli kesäkuussa 7,6 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten, ja vienti kasvoi tammi-kesäkuussa 8,5 prosenttia vuodentakaisesta.

Ekonomistit varoittavat silti FT:n mukaan, että Kiinan talouskasvun hidastuminen vuoden toisella puoliskolla on todennäköistä. Maan keskuspankin tiedetään jo ohjeistaneen pankkeja rajoittamaan asuntolainoitustaan kiinteistömarkkinoiden vakauttamiseksi.

Jotkut analyytikot sen sijaan epäilevät, rauhoittavatko tiukemmat lainarajoitukset taloutta odotetulla tavalla. Eräs analyytikko arvioi BBC:lle, että rajoituksilla voi olla vaikutusta asuntohintoihin loppuvuonna, mutta vaikutus voi olla odotettua vähäisempi ja koskea vain suurimpia kaupunkeja.

Kiinan tilastotoimiston mukaan 6,9 prosentin kasvu osoittaa maan talouden tulleen vakaammaksi, koordinoidummaksi ja kestävämmäksi. Toimisto tosin huomauttaa, että ulkomailla on monia epävakautta ja epävarmuutta aiheuttavia tekijöitä ja kotimaassa pitkäaikaisia rakenteellisia ristiriitoja.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.