Verkkouutiset

FK: Hallituksella vielä mahdollisuus parantaa omistusten julkisuutta

Finanssialan Keskusliitto FK:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kaupin mukaan nykyisellä hallituksella on vielä mahdollisuus avata kilpailua arvopaperikeskuspalveluihin ja parantaa omistusten yleisöjulkisuutta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Finanssiala vetoaakin hallitukseen, että arvopaperikeskusasetuksen voimaansaattamisen yhteydessä tehtäisiin poliittinen päätös julkisen omistajarekisterin perustamisesta ja hallintarekisterikiellon kumoamisesta.

– Mikäli tätä päätöstä ei tehdä nyt, julkisen omistajarekisterin perustaminen viivästyy pahasti, Piia-Noora Kauppi sanoo.

Hänen mukaansa pelkona on, että Suomen osakesäilytysmarkkinat jäävät kansallisesti suljetuksi järjestelmäksi, eivätkä muut arvopaperikeskukset voi tarjota täällä palveluita.

– Se romuttaisi ennen pitkää arvopaperisektorimme kilpailukyvyn. Ainut hyötyjä olisi osakesäilytys- ja liikkeeseenlaskupalveluja Suomessa monopolin turvin tarjoava belgialainen Euroclear-konserni, Kauppi toteaa.

Hallitusohjelman mukaan omistusten julkisuus pitää säilyttää nykytasolla. Kaupin mukaan FK:n marraskuussa esittämä yleisöjulkisuusmalli toisi jopa merkittävän parannuksen omistustiedon saatavuuteen ja parantaisi toimittajien tiedonsaantia.

FK on ehdottanut, että hallintarekisteritilien tarjoaminen suomalaisille sijoittajille Suomi-osakkeiden osalta edellyttäisi liittymistä Patentti- ja rekisterihallituksen julkiseen omistajarekisteriin.

Kaupin mielestä avoimessa ja läpinäkyvässä demokratiassa tiedotusvälineillä ja kansalaisilla on oltava hyvät työkalut yhteiskunnallisen vallan ja omistusten välisten sidosten tarkkailemiseen.

– Tämä onnistuisi parhaiten uuden, nettipohjaisen, julkisen rekisterin avulla, joka helpottaisi muun muassa eri puolilla Suomea toimivien toimittajien työtä. Nykyään omistusten selvittäminen edellyttää käyntiä Euroclear Finlandin toimistossa Helsingissä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)