Verkkouutiset

Finnwatch: Neste Oilin ja Pauligin palmuöljytuottajaa epäillään pakkotyöstä

Finnwatch epäilee Neste Oilin ja Paulig-konsernin palmuöljytoimittajaa IOI Groupia vakavista työelämän oikeuksien loukkauksista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkivan Finnwatch-yhdistyksen uusi selvitys paljastaa IOI Groupin maksavan laillista minimipalkkaa alhaisempia palkkoja, takavarikoivan työntekijöiden passeja sekä estävän ammatillista järjestäytymistä.

Selvityksen mukaan suuri osa IOI Groupin työntekijöistä ei ymmärrä lainkaan vieraalla kielellä kirjoitettua työsopimusta. Yli 80 prosenttia IOI:n plantaasien työntekijöistä on siirtotyöntekijöitä muun muassa Indonesiasta, Bangladeshista ja Nepalista.

– Työsopimus kehottaa työntekijöitä työskentelemään jopa 10–12 tuntia päivässä. Palkkaus perustuu työntekijän keräämien öljypalmuterttujen määrään eikä ylitöitä korvata. Useat työntekijät eivät yllä edes lailliseen minimipalkkaan, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala kertoo.

Lähes kaikki Finnwatchin selvitykseen haastatellut siirtotyöntekijät ovat ottaneet velkaa tai myyneet omaisuuttaan päästäkseen työskentelemään Malesiaan. IOI vähentää rekrytointimaksuja suoraan työntekijöiden palkoista ja maksaa työntekijöille koeaikana vielä minimipalkkaakin pienempää palkkaa.

– Useat työntekijät kertoivat meille tulleensa huijatuksi ja haluavansa kotiin. Rahattomina ja velkaantuneina heillä ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa kuin työskennellä plantaasilla.

Monet selvityksessä esiin tuoduista löydöksistä viittaavat Finnwatchin mukaan Kansainvälisen työjärjestön indikaattoreihin pakkotyöstä ja ihmiskaupasta. Neste Oil ja Paulig-konserni ovat ryhtyneet toimenpiteisiin raportissa tuotujen epäkohtien tutkimiseksi ja korjaamiseksi.

Yritykset eivät tiedä palmuöljyn alkuperää

Kaikki Finnwatchin tutkimat plantaasit olivat RSPO:n ja ISCC:n sertifioimia ja selvitys arvostelee johtavia palmuöljysertifiointeja työolojen riittämättömästä valvonnasta.

– Työelämän oikeuksien loukkauksia on auditoinneissa katsottu läpi sormien. Sertifiointijärjestelmien kriteereissä työntekijöille vaaditaan minimipalkkatason ylittävää elämiseen riittävää palkkaa. Tosiasiassa näyttää siltä, että edes palkkojen laillisuutta ei valvota, Vartiala sanoo.

Neste Oilin ja Paulig-konsernin lisäksi Finnwatchin selvitys tarkasteli palmuöljyn vastuullisuutta yhteensä yhdeksässä muussa Suomessa toimivassa yrityksessä. Kaikki yritykset luottavat vastuullisuuden valvonnassa RSPO-sertifiointiin.

– Suurin osa yrityksistä ei tiedä mistä niiden ostama palmuöljy tulee. Huolestuttavan monilla oli edelleen käytössä myös sertifioimatonta palmuöljyä.

Orkla-konserniin kuuluvat Panda ja Kantola eivät vastanneet kyselyyn. Valio ja Raisio eivät paljastaneet palmuöljytoimittajiaan liikesalaisuuksiin vedoten. Lumene kertoi, ettei sillä ole

mahdollisuutta vastata Finnwatchin kysymyksiin.

Finnwatch syyttää palmuöljytuotannon huonoista työoloista myös EU-sääntelyä.

– Elintarvike- ja kosmetiikkayritysten palmuöljyhankinnoille ei ole asetettu mitään vastuullisuussääntelyä. Biopolttoaineita koskevat direktiivit taas sivuuttavat sosiaalisen vastuullisuuden, Vartiala toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)