Verkkouutiset

Ongelmista huolimatta Afrikka kiinnostaa yrityksiä ympäri maailmaa

Tietyissä Afrikan maissa on Finnveran mukaan energia- ja ict-alan yrityksille on kysyntää, samoin puutteita on infrassa, cleantechissä ja terveydenhuollossa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Afrikka on valtion vientitakuulaitoksen Finnveran mukaan yhä haastava vientimarkkina, mutta pk-yrityksillekin on silti mahdollisuuksia

Levottomuuksien lisäksi Afrikkaa ja erityisesti maanosan kehittyneintä maata Etelä-Afrikkaa kiusaa raaka-aineiden alhainen hinta. Finnveran aluepäällikkö Jarkko Haapiaisen mukaan ongelmien taustalla on heikko kysyntä Aasiassa. 

– Monet maat ovat ottaneet viime vuosina askeleita taaksepäin, Haapiainen arvioi Finnvera tiedotteessa.

Ongelmista huolimatta Afrikka kiinnostaa Finnveran mukaan yrityksiä ympäri maailmaa. Tietyissä Afrikan maissa energia- ja ict-alan yrityksille on kysyntää. Samoin puutteita on infrassa, cleantechissä ja terveydenhuollossa.

Afrikan maat arvostavat Finnveran mukaan varsinkin niitä yrityksiä, jotka pystyvät tarjoamaan kokonaisratkaisuja.

– Mobiiliteknologia on myös tärkeässä asemassa. Keniassa hoidetaan kännykällä jo pankkipalveluja. Mobiilipuolelle tarvitaan palveluntarjoajia, Haapiainen kertoo.

Esimerkiksi Egyptistä löytyy Finnveran mukaan potentiaalia. Alkuvuonna tavaraviennin arvo Egyptiin oli yli 160 miljoonaa euroa, josta kasvua on yli kymmenen prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Egyptiin viedään pääosin puuta. Siellä on tällä hetkellä massiivisia infrahankkeita suunnitteilla, kuten toisen pääkaupungin rakentaminen ja Suezin kanavan ympäristö, Haapiainen kertoo.

Hänen mukaansa Egyptin ongelmana on heikko taloustilanne, ja maksujen kanssa on ollut valuuttapulasta johtuvia viiveitä.

Mahdollisina vientikohteina Haapiainen mainitsee Afrikan Singaporeksi pyrkivän Ruandan, liiketoimintaympäristön puolesta vakaan Namibian ja talouttaan hyvin hoitaneen Marokon.

Rahoittajan näkökulmasta Haapiainen pitää koko Afrikkaa hankalana alueena, mutta vientitakuut ovat voimassa suurimmassa osassa maanosaa. Sotaa käyvät maat ovat takuiden ulkopuolella.

– Afrikkaan on jonkin verran kysyntää, mutta hirveän moni hanke ei ole mennyt maaliin asti. Varmasti sinne on sellaistakin vientiä, joka ei näy meille, Haapiainen kertoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)