Finnet varoittaa paikallisten kiinteiden kuituverkkojen siirtymisestä monikansallisille sijoittajille

Alueellisten ICT-yritysten edunvalvontajärjestön Finnet-liiton mielestä paikallisten kiinteiden kuituverkkojen pitäisi pysyä paikallisessa omistuksessa.

  • LKS 20150411  Valokaapeleita tietokoneeseen. ... Optical network cables. Fiber optics. Optic cables. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

    Alueellisia tietoliikenne- ja verkko-operaattoreita on Suomessa enää reilut parikymmentä´.

    ()

Finnet-liitto vaatii kiinteän kuituverkkojen paikallisia omistajia huolehtimaan omasta paikallisuudestaan kuntien palvelutason ja alueen elinkeinoelämän toimintaedellytyksien turvaamiseksi. Omistuksen siirtyminen suuremmille toimijoille ja monikansallisille sijoittajille on liiton mielestä alueille suuri riski.

– Jos verkon omistaja ja asiakas ovat eri taho, voittoa ei investoida paikallisiin palveluihin. Edessä voi olla Carunan-tyyppinen tilanne. Kotitaloudet voivat varautua verkkomaksuissa tuntuviin hinnankorotuksiin ja palvelujen heikkenemiseen. Paikallisen liike-elämän toimintaedellytyksiä kehitys heikentää tuntuvasti, varoittaa Finnet-liiton toimitusjohtaja Jarmo Matilainen tiedotteessaan,

Alueellisia tietoliikenne- ja verkko-operaattoreita on Finnetin mukaan Suomessa enää reilut parikymmentä. Määrä on viidessätoista vuodessa enemmän kuin puolittunut.

– Jos viimeaikainen suuntaus jatkuu ja sen lisäksi suurimmat operaattorit myydään vielä suuremmille kansainvälisille toimijoille tai veroparatiisissa oleville sijoittajille, niin hintataso uhkaa lähteä kasvuun, Matilainen varoittaa.

Omistuksen keskittyminen on Finnetin mukaan johtanut myös siihen, että monin paikoin investoidaan ainoastaan mobiiliyhteyksiin, mikä kuitenkin vaarantaa tietoliikenteen toimintavarmuuden.

– Pitää muistaa, että mobiili toimiakseen vaatii kiinteän kuituyhteyden, Matilainen huomauttaa

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.