Verkkouutiset

Finnairin laskukiito jatkuu – koko vuodesta odotetaan selvästi tappiollista

Lentoyhtiö Finnarin liikevaihto ja liikevoitto laskivat edelleen kolmannella vuosineljänneksellä. Kannattavuuden parantamiseksi pitää yhtiön mukaan nostaa yksikkötuottoja ja ylläpitää tiukkaa kustannuskuria.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Finnair arvioi, että sen liikevaihto laskee tänä vuonna selkeästi viimevuotisen tason alle ja toiminnallinen liiketulos jää selvästi tappiolliseksi.

Ennusteen taustalla ovat yhtiön mukaan korkeat polttoainekustannukset, henkilöstökustannuksiin liittyvien säästöneuvottelujen viivästyminen ja epäsuotuisasta kilpailutilanteesta johtuva yksikkötuottojen voimakas lasku.

Heinä-syyskuussa Finnairin liikevaihto laski vuodentakaisesta 2,2 prosenttia 623 miljoonaan euroon. Laskuun vaikuttivat yhtiön mukaan pääasiassa yksikkötuottojen lasku sekä rahdin ja Aurinkomatkojen heikko kehitys.

Finnair kuljetti heinä-syyskuussa 2,63 miljoonaa matkustajaa, mikä oli runsaat pari prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Yksikkötuotto tarjottua henkilökilometriä kohden kuitenkin laski vuodentakaisesta 1,6 prosenttia. Lasku oli tosin alkuvuotta hitaampana.

– Lasku johtui pääasiassa euron vahvistumisesta tärkeimpiä aasialaisia valuuttoja vastaan, kertoo toimitusjohtaja Pekka Vauramo Finnairin tulostiedotteessa.

Tuottokehitys oli Vauramon mukaan niin heikko, että matkustajamäärän kasvu ja kustannussäästöjen eteneminen eivät riittäneet korvaamaan sitä. Konsernin liikevoitto heikkeni heinä-syyskuussa vuodentakaisesta 41 prosenttia vajaaseen 24 miljoonaan euroon.

– Finnairin kannattavuuden parantamiseksi on välttämätöntä parantaa yksikkötuottoja ja ylläpitää tiukkaa kustannuskuria. Syyskuun lopussa olimme jo lähellä 200 miljoonan euron kustannussäästöohjelmamme kokonaistavoitteen saavuttamista, ja viemme ohjelman päätökseen vuoden loppuun mennessä, Vauramo kertoo.

Hän vakuuttaa myös olevansa erittäin tyytyväinen heinä-syyskuussa lentäjien ja matkustamohenkilökunnan kanssa solmittuihin säästösopimuksiin.

Vauramo odottaa uusien Airbus A350 -koneiden parantavan yhtiön kannattavuutta vuodesta 2016 lähtien.

Ensi vuonna tuottojen merkittävä parantuminen kuitenkin hänen mukaansa edellyttää kysynnän elpymistä kotimarkkinoilla ja polttoaineen hintojen selvää laskua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)