Verkkouutiset

TE: Finanssivalvonta harkitsee tiukennuksia lainakattoon

Finanssivalvonta on huolissaan asuntomarkkinoiden kuumenemisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Finanssivalvonta harkitseekin nyt uusia tiukennuksia lainakattoon, kertoo Talouselämä. Asuntolainakatto tuli voimaan viime heinäkuussa.

– Kotitalouksien velkaantuminen jatkuu edelleen ja se kasaantuu pienelle joukolle. Luotonmyöntöstandardit ovat löysentymässä”, sanoo Finanssivalvonnan johtava riskiasiantuntija Tommi Orpana lehdelle.

Asuntolainakaton tausta-ajatuksena on, että asunnon ostajilta edellytetään lisävakuuksia ja omaa rahaa asunnon ostamiseen, eikä asuntoa voisi ostaa kokonaan velkarahalla. Tällä hetkellä asuntolaina voi olla korkeintaan 90 prosenttia vakuuksien käyvästä arvosta.

Finanssivalvonta harkitsee esittävänsä kahta tiukennusta sääntelyyn. Ensinnäkin, lakia kiristettäisiin niin, että lainaa saisi jatkossa vain 90-95 prosenttia asunnon arvosta, muista vakuuksista riippumatta. Toiseksi, lakiin voisi tulla katto tuloihin suhteutetuille lainamenoille.

– Parhaiten nämä toimisivat rinnakkain. Muissa maissa näistä on hyviä kokemuksia, Orpana sanoo Talouselämälle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)