Verkkouutiset

Olli Rehn: Kotitalouksien velanottoon pitäisi tarvittaessa voida puuttua

Finanssivalvonta aikoo vahvistaa Suomen rahoitusjärjestelmän kykyä kestää asuntoluotonantoon liittyviä riskejä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Finanssivalvonnan johtokunta on päättänyt nostaa luottolaitoksilta vaadittavaa asuntoluottokannan niin sanotun riskipainon alarajaa 10 prosentista 15 prosenttiin.

Riskipainon perusteella määräytyy, kuinka paljon luottolaitoksen taseessa täytyy olla omia varoja suojana asuntoluotoista aiheutuvia luottotappioita vastaan.

Riskipainon alarajaa nostettaisiin ensi vuoden alusta.

− Riskipainojen korotuksilla vahvistetaan koko rahoitusjärjestelmän kykyä kestää asuntoluotonantoon liittyviä riskejä, joita kotitalouksien kasvava velka lisää, Suomen Pankin johtokunnan jäsen ja Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja Olli Rehn kertoo tiedotteessa.

Hän muistuttaa lisäksi, että velkaantuneet kotitaloudet supistavat voimakkaasti kulutustaan kriisitilanteissa, mikä syventää kriisejä.

− Kotitalouksien velanottoon ja asuntoluotonannon kasvuun pitäisi tarvittaessa voida puuttua esimerkiksi rajoittamalla uusien lainojen enimmäissuuruutta suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin, Rehn ehdottaa.

Suomen Pankki ja Finanssivalvonta ovat viime vuosina toistuvasti kiinnittäneet huomiota kotitalouksien velkaantumiseen ja sen kasvuun. Myös Euroopan järjestelmäriskikomitea varoitti Suomea viime marraskuussa.

Finanssivalvonnan johtokunta päätti myös, että se ei alenna asuntoluottojen enimmäisluototussuhdetta eikä rajoita luototussuhteen laskennassa huomioon otettavia vakuuksia.

Enimmäisluototussuhde säilyy siten 90 prosentissa vakuuksien käyvästä arvosta. Myös ensiasuntoihin kohdistuvien lainojen enimmäissuhde säilyy ennallaan 95 prosentissa.´

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)