Verkkouutiset

Fennovoiman ydinvoimahanke jatkoon – Rehn kieltää Fortumin painostuksen

Elinkeinominsiteri Olli Rehnin mukaan kotimaisuusehto Fennovoiman ydinvoimahanketta koskien täyttyy ja rakentamislupaprosessi jatkuu ydinenergialain mukaisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Jos 60 prosentin omistuksen kotimaisuusehto ei olisi täyttynyt, hallitus olisi torstaina päättänyt rakentamislupahakemuksen hylkäämisestä.

– Tänään ilmoitettujen uusien omistajuustietojen pohjalta voimme todeta, että nyt on saatu riittävä varmuus siitä, että hankkeen jatkorahoitukseen sitoutuneiden yhtiöiden kotimainen omistusosuus ylittää tosiasiallisesti ja juridisesti kestävällä tavalla vaaditun vähintään 60 % tason. Näin ollen se on valtioneuvoston ja eduskunnan määrittelemällä yhteiskunnan kokonaisedun edellyttämällä tasolla, toteaa elinkeinoministeri Olli Rehn.

60 prosentin ehto täyttyi, kun Fortum päätti osallistua Fennovoima-hankkeeseen 6,6 prosentin omistusosuudella. Lisäksi keskiviikkona SRV ilmoitti sijoittavansa hankkeeseen 1,8 prosentin osuudella ja Outokumpu ilmoitti lisäävänsä omistusta 14 prosenttiin.

Olli Rehnin mukaan Fortumia ei painostettu päätöksen tekemiseen, vaikka Fortumin väliaikaisen toimitusjohtajan ja talousjohtajan Timo Karttisen mukaan ”ydinvoiman rakentaminen täsyin uudelle paikkakunnalle ei ole ollut tavoitteenamme”.

– Nämä kolme yhtiötä tekivät täysin itsenäisesti omat ratkaisunsa, Olli Rehn sanoi tiedotustilaisuudessa ja vakuutti, ettei painostusta ole ollut hallituksen taholta Fortumin suuntaan eikä Venäjän taholta Suomen suuntaan.

Rehnin mukaan ”keskustelua on käyty tietenkin”, mutta hän toisti useaan otteeseen, että jokainen yhtiö tekee ”täysin omat ratkaisunsa”.

Rehn arvioi, että Ukrainan kriisi ja Venäjän-vastaiset pakotteet eivät aiheuta riskiä hankkeelle, koska energia-ala on haluttu jättää pakotepolitiikan ulkopuolelle.

Työ- ja elinkeinoministeriö arvioi rakentamislupahakemuksen seuraavaksi ydinenergialain mukaisesti. Arvioinnissa tarkastellaan muun muassa ydinturvallisuuteen ja ydinjätteen loppusijoitukseen liittyviä kysymyksiä. Säteilyturvakeskus (STUK) tekee arvion suunnitellun laitoksen ydinturvallisuudesta. Rakentamislupaprosessissa menee TEM:n arvion mukaan kaksi vuotta, kunnes hallitus voi myöntää lopullisesti rakentamisluvan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)