Verkkouutiset

USA:n keskuspankki aloittaa setelirahoituksen vähentämisen

Yhdysvaltain keskuspankki (FED) teki keskiviikkona sen, mitä markkinat olivat osanneet odottaa jo keväästä lähtien.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

FED:n vuodenvaihteessa väistyvä pääjohtaja Ben Bernanke kertoi keskuspankin aloittavan massiivisen setelielvytyksen supistamisen tammikuussa. Viesti oli odotettu, kysymys oli vain siitä, päättääkö FED suorien velkakirjaostojen vähentämisestä joulu- vai tammikuun kokouksessaan.

Bernanken mukaan valtion joukkovelkakirjalainojen ja vakuudellisten asuntovelkakirjojen ostoja vähennetään asteittain 10 miljardin dollarin kuukausitahtia edellyttäen, että talous kehittyy ennustetulla tavalla. FED on ostanut näitä velkakirjoja 85 miljardin dollarin kuukausitahtia, joten ostojen alasajo kestää ensi syksyyn saakka.

Ohjauskorkonsa FED aikoo säilyttää lähellä nollaa vielä senkin jälkeen, kun työttömyys on laskenut pankin tavoitteleman 6,5 prosentin alle. FED:n pitkän aikavälin inflaatiotavoite on kaksi prosenttia, eikä sen uskota ylittyvän vielä moneen vuoteen.

Ekonomistien mukaan keskuspankin rahahanan kiristäminen nostaa Yhdysvaltain korkoja ja vahvistaa dollaria, mikä tapahtuikin heti päätöksen jälkeen. Myös osakekurssit nousivat, kun sijoittajat iloitsivat odotuksia maltillisemmasta velkakirjaostojen tahdista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)