Verkkouutiset

Evan pamfletti: Tulevaisuuden puolue ei voi sivuuttaa vapauden vaatimusta

Puolueet eivät enää vastaa kansan odotuksiin ja niitä pitäisi uudistaa ottamalla mallia uudesta yritystoiminnasta, arvioidaan tuoreessa Elinkeinoelämän Valtuuskunnan pamfletissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maailman on Evan tuoreen pamfletin mukaan muuttunut puolueiden ja työmarkkinajärjestöjen näkökulmasta liian nopeasti.

– Samaan aikaan kun globaali kilpailu etsii parempaa tuottavuutta ja hakee väsymättä jättiläismäisiä skaala- ja verkostoitumishyötyjä, suomalaiset väittelevät lomapalkan korotuksen prosenttiosista, todetaan pamfletissa.

Pamfletin ovat kirjoittaneet Ellun Kanojen toimitusjohtaja Taru Tujunen, Kreab Helsingin toimitusjohtaja Mikael Jungner ja Evan johtaja Matti Apunen.

Puolueet ovat kirjoittajien mielestä ankkuroituneet vanhaan aikaan eivätkä enää vastaa kansan odotuksiin. Puolueet eivät myöskään enää luo keskusteluagendaa, vaan aloitteet tulevat niiden ulkopuolelta.

Kirjoittajien mielestä puolueita pitäisi uudistaa ottamalla mallia uudesta yritystoiminnasta.

– Kun riittävän monet ihmiset tilaavat matkapuhelimella Uber-kyydin ovelleen, ihmisiä ei voi normein pakottaa palaamaan vanhaan, taksien suljettuun ja suojeltuun kiltajärjestelmään. Politiikankin on tunnistettava tuotannon ja kilpailuympäristön muutos ja ymmärrettävä, että Uber ei ole kiusallinen poikkeama vaan kokonaan uusi liiketoimintamalli, pamfletissa todetaan.

Puolueiden alueelliset piirit, itsevaltaiset puoluetoimistot ja ryhmäkuri ovat kirjoittajien mielestä mennyttä aikaa, kun taas verkostot edustavat uutta aikaa. Hallitusohjelmaakin voisi päivittää matkan varrella, ja välivaalit antaisivat kansalle mahdollisuuden reagoida ohjelmaan. Puolueiden äänikynnystä voisi madaltaa ja puoluetukea uudistaa.

Pamfletissa ehdotetaan, että puolueet voisivat pyytää kansalaisia ja markkinatoimijoita ratkomaan yhteiskunnallisia ongelmia. Uuden ajan poliitikko voisi toimia tällaisen liikkeen mobilisoijana.

Kirjoittajien mukaan vapaus on yhteinen nimittäjä uuden ajan yrityksissä kuten Uberissa ja Airbnb:ssä sekä suorassa demokratiassa. Vapaudella he tarkoittavat vaihtoehtoja ja valinnanvapautta.

– Tulevaisuuden puolue ei voi sivuuttaa tätä vapauden vaatimusta näyttämättä samalta kuin hölmistyneet monarkistit Versaillesin pihalla vuonna 1789, pamfletissa päätellään.

Lue myös:

Eva-pamfletti: Pelastakaa puolueet!

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)