Verkkouutiset

Saksan rahaministeri uudesta Kreikan kriisistä: Velkojen anteeksianto ei käy

Euroalueen valtiovarainministereiden euroryhmä kokoontuu maanantaina Brysseliin käsittelemään Kreikan velkakriisiä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Velkojen anteeksianto ei onnistu laisinkaan eurooppalaisten lakien mukaan, Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi sunnuntai-iltana Saksan ARD-televisiokanavan haastattelussa.

Euromaat ovat Kreikan suhteen edelleen samassa pattitilanteessa kuin vuonna 2015, kun Kreikan kolmas tukiohjelma solmittiin.

Euromaiden ehtona ohjelmaan osallistumiselle oli se, että Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) osallistuisi ohjelmaan. Vielä se ei ole ohjelmaan liittynyt.

IMF:n mielestä ohjelma ei johda Kreikan velkakestävyyteen ja IMF ei voi sääntöjensä puitteissa osallistua ohjelmiin, jotka eivät johda velkakestävyyteen. Siksi IMF vaatii ohjelman mukana Kreikalle velkahelpotuksia.

Kolmanteen velkaohjelmaan sisällytettiin mahdollisuus velkahelpotuksiin, mikäli Kreikka toteuttaa ohjelman ehtona olevat talousuudistukset ja leikkaukset. Koska Kreikka ei ole toteuttanut siltä vaadittuja toimia, erityisesti Saksa on ollut haluton tarjoamaan Kreikalle mitään velkahelpotuksia, eikä IMF ole voinut osallistua ohjelmaan.

”Kreikka tekee uudistukset”

Tästä samasta aiheesta ovat euromaat ja IMF nyt vääntäneet puolitoista vuotta. Nyt tilanne alkaa muodostua taas kriittiseksi, koska Kreikan maksettavaksi erääntyy ensi heinäkuussa seitsemän miljardin edestä velkoja.

Kreikka tarvitsee erääntyvien velkojen maksuun tukipaketista seuraavan lainaerän, joka on nyt kuitenkin jumissa euromaiden ja IMF:n kiistan vuoksi. Saksa ei suostu lainaerän maksamiseen, ellei IMF:ää saada mukaan.

– Jos Kreikka tekee uudistukset, ei ole ongelmaa. Ja jos Kreikka ei tekisi näitä uudistuksia – mutta Kreikka tekee ne uudistukset – sitten meillä on ongelma, Schäuble sanoi ARD:n haastattelussa.

Hän arvioi, että Kreikka saadaan toteuttamaan lainaohjelman ehdot seuraavien viikkojen aikana, jolloin IMF pääsisi osallistumaan ohjelmaan.

Kreikalta odotetaan vero- ja eläkejärjestelmän uudistuksia, jotka saisivat aikaan neljän miljardin euron säästöt.

Kreikan uudelleen syttyneen velkakriisin ongelma on siinä, että sen pelätään vaikuttavan tuleviin eurooppalaisiin vaaleihin, kun sopimusta tuskin saadaan aikaan IMF:n kanssa ensi viikon määräaikaan mennessä.

Alankomaissa järjestetään parlamenttivaalit 15. maaliskuuta. Ranska valitsee uuden presidentin huhti-toukokuun vaihteessa pidettävissä vaaleissa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)