Verkkouutiset

Europarlamentti siunasi pankkiunionin – ”vastuu tappioista veronmaksajilta pankeille”

Euroopan parlamentti hyväksyi tiistaina sääntöjä, joiden mukaan pankit kantavat ensimmäisinä vastuun ottamistaan riskeistä veronmaksajien sijasta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lainsäädäntöpakettiin kuuluu kaksi talousvaikeuksiin joutuneita pankkeja koskevaa ehdotusta sekä ehdotus alle 100 000 euron talletusten vakuusjärjestelmästä. Toimet vievät eteenpäin pankkiunionia.

Neuvotteluissa kriisinratkaisumekanismista ja siihen kytkeytyvästä 55 miljardin euron kriisinratkaisurahastosta europarlamentti sai läpi useita vaatimuksiaan.

Säännöissä esimerkiksi rajoitetaan pankkeja koskevissa päätöksissä poliittista valtaa, joka voisi estää tai hidastaa päätöksentekoa. Samalla varmistetaan, että rahasto voidaan perustaa nopeammin ja että sitä käytetään oikeudenmukaisemmin.

Parlamentin mietinnön esittelijänä toimi sosialistimeppi Elisa Ferreira Portugalista.

Pankkien elvytys- ja kriisinratkaisudirektiivin osalta mepit vaativat mietinnön esittelijänä toimineen keskustaoikeistolaisen EPP:n edustajan Gunnar Hökmarkin johdolla, että mahdollista julkisten varojen käyttöä säädellään tarkasti.

Talletussuojaa koskevien sääntöjen tarkoitus on varmistaa, että tallettajat saavat rahansa takaisin nopeammin, mikäli pankki ajautuu vaikeuksiin. Lisäksi säännöissä edellytetään pankkeja maksamaan takuujärjestelmään reaalivaroja, eikä vain tekemään sitoumuksia.

Pankkien kannettava vastuu tappioistaan

Talouskriisin aikana pankkien kokemat tappiot siirtyivät useissa tapauksissa veronmaksajien maksettaviksi. Niin sanotun bail-in-järjestelyn avulla halutaan varmistaa, että jatkossa pankkien omistajat ja sijoittajat kantavat suurimman vastuun pankkien ajauduttua talousvaikeuksiin ennen kuin kajotaan ulkopuolisiin eli käytännössä veronmaksajien rahoihin.

Lisäksi säännöissä edellytetään, että pankit rahoittavat puskurirahastoa, jota voidaan käyttää ongelmatilanteissa tappioiden kattamiseen bail-in-järjestelmän käytön jälkeen.

Pankkiunioniin osallistuvien maiden osalta tullaan kokoamaan pankkien rahoittama 55 miljardin euron yhteinen kriisinratkaisurahasto. Rahasto kerrytetään vaiheittain kahdeksan vuoden aikana.

Pankkiunionin ulkopuolisten maiden on koottava kymmenen vuoden aikana vastaava rahasto, jonka suuruuden on vastattava yhtä prosenttia suojattujen talletusten arvosta.

Mepit ovat jo pitkään vaatineet, että talousvaikeuksiin joutuneiden pankkien kohtaloa koskevat päätökset on tehtävä faktoihin perustuen. Jotkut jäsenvaltiot sen sijaan olisivat halunneet antaa jäsenmaiden valtiovarainministereille enemmän päätösvaltaa. Parlamentin mukaan lopullinen kompromissiratkaisu rajoittaa poliittisen harkinnan mahdollisuutta huomattavasti ja lisää järjestelmän avoimuutta ja mahdollisuutta nopeisiin päätöksiin.

Parempaa suojaa talletuksille

Talletusten vakuusjärjestelmää koskevissa säännöissä velvoitetaan EU-maita perustamaan oma pankkien rahoittama järjestelmä, jonka avulla tallettajille voidaan maksaa suojatut talletukset 100 000 euroon asti, mikäli pankki ei itse tähän pysty.

Uusien sääntöjen mukaan suojattu talletus on oltava saatavilla kokonaisuudessaan seitsemän työpäivän kuluessa ja talletuksen huomattava osa viiden työpäivän kuluessa.

Mepit lisäsivät sääntöihin ehtoja koskien tilapäistä erityisen suurten talletusten suojaa. Mikäli 100 000 euron yläraja ylittyy tilapäisesti esimerkiksi asunnon myynnistä johtuen, suojan on katettava summa osin tai kokonaan vähintään kolmen kuukauden ajan.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)