Verkkouutiset

Europarlamentti erottaisi hakukoneet muista kaupallisista palveluista

Euroopan parlamentti vaatii jäsenmaita ja komissiota poistamaan EU:n digitaalisten sisämarkkinoiden kasvun esteitä torstaisessa päätöslauselmassaan.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mepit korostavat tarvetta estää määräävän markkina-aseman väärinkäyttö varmistamalla, että EU:n kilpailusäännöt on pantu täytäntöön, ja erottamalla hakukoneet muista kaupallisista palveluista.

EU-parlamentin mukaan digitaaliset sisämarkkinat saattaisivat tuottaa jopa 260 miljardia euroa vuodessa ja lisätä EU:n kilpailukykyä. Mepit kuitenkin huomauttavat, että ennen kuin tämä on mahdollista, on puututtava markkinoiden pirstoutumiseen ja yhteentoimivuusongelmiin.

Päätöslauseessa todetaan, että “sähköisen haun markkinoilla on erityinen merkitys pyrittäessä varmistamaan kilpailuedellytykset digitaalisilla sisämarkkinoilla”. Mepit ovat tyytyväisiä, että komissio on ilmoittanut tutkivansa tarkemmin hakukoneisiin liittyviä käytäntöjä.

Parlamentti kehottaa komissiota estämään hakukoneiden ”mahdollisuus väärinkäytöksiin toisiinsa kytköksissä olevien palvelujen markkinoinnissa”.

Mepit korostavat, että nettihakujen on toteuduttava syrjimättömästi.

– Hakukoneiden suorittaman indeksoinnin, arvioinnin, esitystavan ja järjestykseen asettamisen on oltava puolueetonta ja avointa, päätöslauselmassa sanotaan.

Koska hakukoneilla on mahdollisuus ”kaupallistaa hankitun tiedon toisiokäyttö” ja EU:ssa on tarve panna kilpailusäännöt määrätietoisesti täytäntöön, mepit kehottavat komissiota harkitsemaan ehdotuksia, joiden tarkoituksena on erottaa hakukoneet muista kaupallisista palveluista pitkällä aikavälillä.

Tämä tarkoittaisi käytännössä esimerkiksi Googlen pilkkomista.

Haluja lopettaa verkkovierailumaksut

Mepit korostavat myös, että ”kaikkea internetliikennettä olisi kohdeltava yhdenvertaisesti, syrjimättä, rajoituksitta tai häiriöittä”.

Mepit kehottavat EU:n neuvostoa etenemään ripeästi ja aloittamaan parlamentin kanssa neuvottelut televiestintäpaketista, jotta voitaisiin lopettaa verkkovierailumaksujen periminen EU:ssa sekä parantaa tietoverkon neutraaliuteen liittyvää oikeusvarmuutta ja kuluttajansuojaa.

Niin ikään europarlamentaarikot kehottavat komissiota ottamaan johtoaseman ”pilvipalvelujen kansainvälisten normien ja määritysten edistämisessä, mikä mahdollistaisi yksityisyyttä kunnioittavien, luotettavien, helposti saatavilla olevien, hyvin yhteen toimivien, turvallisten ja energiatehokkaiden pilvipalvelujen käyttöönoton”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)