Verkkouutiset

Investointeja voi kunnissa ja alueilla jarruttaa tiedon ja osaamisen puute EU-rahoituksesta

Vuosia jatkunut investointivaje rasittaa Euroopan kilpailukykyä, mutta investointien esteet ja ratkaisut saattavat monissa tapauksissa juontua kunnista ja alueilta itsestään, arvioi Euroopan alueiden komitean puheenjohtaja Markku Markkula (kok.).
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Markku Markkulan mukaan alueet ja kunnat tarvitsevat varoja edistääkseen innovaatioita ja kasvua.

– Infrastruktuurin vanhentuminen ja riittämättömät investoinnit digitaaliseen ja ekologiseen muutokseen sekä innovointiin paitsi hidastavat elpymistä myös uhkaavat Euroopan kilpailukykyä ja sen tulevaa potentiaalia kasvaa ja innovoida, Markkula arvioi Euroopan alueiden komitean tiedotteessa.

Komitean puheenjohtaja Markkula on myös Espoon kaupunginvaltuutettu.

Komitean täysistuntoon kokoontuneet paikallis- ja aluepäättäjät ovat vastikään hyväksyneet lausunnon investointivajeesta ja päätöslauselman kuluvan vuoden kasvuselvityksestä. Euroopan talouden arvioidaan kärsivän julkisissa ja yksityisissä investoinneissa 250 miljardin euroon vajeesta verrattuna rahoitus- ja talouskriisiä edeltäneeseen tasoon.

Täysistuntoon osallistuneen Euroopan investointipankin varapääjohtajan Vazil Hudákin mukaan järkeviin ja kestävällä pohjalla oleviin investointeihin pystytään kuitenkin vain, mikäli hankkeet ovat valmiina. Monilla puolilla EU:ta on hänen mielestään havaittavissa kapasiteetin puutteita hankkeiden valmistelussa sekä teknisestä että taloudellisesta näkökulmasta. Investointipankki pyrkiikin tehostamaan neuvontapalvelujensa tarjontaa.

Markkula puolestaan muistuttaa, että paikallis- ja alueviranomaisten vastuulla on yli puolet julkisista investoinneista. Niinpä niiden esteet mutta myös ratkaisut saattavat monissa tapauksissa juontua kunnista ja alueilta itsestään.

– Strategiset investoinnit monimutkaisissa globaaleissa ympäristöissä kysyvät uudentyyppisiä valmiuksia hallinnon ja johtamisen alalla. Turhan monesti käy niin, että paikallis- ja aluetason tietämyksen ja osaamisen puute EU-rahoituksen ja investointimahdollisuuksien suhteen jarruttaa niin julkisia kuin yksityisiäkin investointeja, Markkula toteaa.

Euroopan alueiden komitean mielestä byrokratian karsiminen, paikallis- ja aluehallinnon osaamisen parantaminen sekä tietämyksen lisääminen EU:n investointimahdollisuuksista ovat keinoja, joilla voidaan kanavoida puuttuvat investoinnit uudelleen Euroopan talouteen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)