Verkkouutiset

Kreikka lisäsi epävarmuutta markkinoilla

Osakekurssit laskivat Euroopassa maanantaina Kreikan vaalien jälkeen, euron kurssi notkahti hieman ja Saksan valtionlainojen korko painui pohjalukemiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Euro laski Financial Timesin mukaan hieman maanantaina aamulla suhteessa dollariin, mutta nousi sitten takaisin 1,1218 dollariin.

Kreikan sunnuntaisen vaalituloksen arvioidaan lehden mukaan tuovan markkinoille tällä viikolla uutta epävarmuutta, kun Kreikan velkojen uudelleenjärjestelyä vaativa vaalivoittaja Alexis Tsipras yrittää muodostaa hallitusta.

Frankfurtin ja Lontoon pörssien pääindeksit olivat maanantaina puolen prosentin laskussa. Ateenan pörssin pääindeksi laski aamulla 5,5 prosenttia, eniten putosivat pankkiosakkeet. Esimerkiksi Piraeus Bank putosi yli 16 prosenttia.

Kreikan 10 vuoden valtionlainojen korko nousi hieman 8,96 prosenttiin, mutta muuten euroalueella oli rauhallista. Espanjan ja Portugalin koroissa oli hyvin pientä liikettä ylöspäin, kun taas Saksan lainakorko painui alas 0,34 prosenttiin.

Vasemmistolainen Syriza-puolue voitti Kreikan vaalit sunnuntaina ylivoimaisesti. Puolue lupasi radikaalissa vaaliohjelmassaan, että Kreikan lainojen ehdot neuvotellaan uusiksi ja maan talouden säästökuuri lopetetaan.

Puolueen lupauksia on arvosteltu epärealistisina, ja niiden pelätään lisäävän epävarmuutta Euroopan markkinoilla. Syrizan johtaja Alexis Tsipras julisti sunnuntaina, että nyt Kreikan säästötoimet ja EU:n, Euroopan Keskuspankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston muodostama troikka ovat menneisyyttä.

Capital Economicsin ekonomisti Jonathan Loynes arvioi BBC:lle, että vaarana on pitkäaikaisen pattitilanteen syntyminen troikan kanssa, jos Syriza pyrkii neuvottelemaan velkojen uudelleenjärjestelyistä, mutta ei luovu vaalilupauksistaan alentaa veroja, lisätä valtion menoja ja nostaa minimipalkkoja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)