Verkkouutiset

Komissio aikoo lopettaa maksulliset verkkovierailut EU:n alueella

Euroopan komissio tavoittelee eurooppalaista viestintäaluetta poistamalla asteittain kotimaanpuhelujen, verkkovierailupuhelujen ja EU:n sisäisten puhelujen hintaerot.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Tavoitteena on saada matkaviestinoperaattorit laajentamaan kotimaan hinnoittelupakettejaan niin, että asiakkaat kaikkialla unionissa voivat vuoteen 2016 mennessä käyttää matkaviestintään kotimaan hinnoin matkustaessaan missä tahansa EU:n alueella.

Vuonna 2012 hyväksyttyjen sääntöjen nojalla teleoperaattoreiden asiakkailla on jo tämän vuoden heinäkuusta lähtien oikeus käyttää kotimaanoperaattorinsa sijasta vierailumaan paikallisen operaattorin tai kilpailevan kotimaanoperaattorin halvempaa verkkovierailupalvelua tarvitsematta vaihtaa SIM-korttia.

Komission teettämän kyselyn mukaan jopa 94 prosenttia ulkomailla matkustavista eurooppalaisista välttelee Facebookin kaltaisten palvelujen käyttöä mobiililaitteillaan siitä aiheutuvien verkkovierailumaksujen vuoksi.

Kuluttajat eivät myöskään rajoita matkapuhelimensa käyttöä ainoastaan ulkomailla: kotimaassaankin 70 prosenttia rajoittaa ulkomaanpuhelujaan kustannussyistä.

Vastaajista peräti 47 prosenttia ei koskaan käyttäisi laitteellaan sähköpostia ja sosiaalista mediaa toisessa EU-maassa. Vain joka kymmenes käyttäisi sähköposteja ja vain joka kahdeskymmenes sosiaalista mediaa samalla tavoin kuin kotimaassaan.

Komission laskelmien mukaan teleyritykset hukkaavat tällä hetkellä hinnoittelumalliensa vuoksi noin 300 miljoonan puhelinasiakkaan markkinat. Tästä on haittaa myös yrityksille, kuten sovelluskehittäjille.

Samaan aikaan kun matkaviestinpalvelujen, erityisesti mobiilidatan, käyttö lisääntyy räjähdysmäisesti kotimaassa, verkkovierailumaksut tukahduttavat käyttöä ulkomailla:

Euroopan komission varapuheenjohtaja Neelie Kroesin mukaan tulokset puhuvat karua kieltä. Ne osoittavat selvästi, että verkkovierailumaksut on siirrettävä lopullisesti historiaan.

– Kuluttajat rajoittavat puhelimen käyttöään rajusti, missä ei ole mitään järkeä yritystenkään kannalta. Verkkovierailuista aiheutuu ylimääräisiä kustannuksia myös miljoonille yrityksille. Verkkovierailumaksut eivät kuulu sisämarkkinoille – niissä ei ole taloudellisestikaan järkeä.

Pelkästään verkkovierailujen hintasääntelyn ansiosta dataverkkovierailut ovat EU:ssa lisääntyneet 1500 prosenttia vuodesta 2008.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)