Kiistelty rikkakasvien torjunta-aine kieltoon? EU lykkäsi päätöstä

EU:n komission komitea ei päässyt yhteisymmärrykseen glyfosaatin udelleen hyväksymisestä.

  • LKS 20150322 - Kevät on kotipuutarhureiden kiireisintä aikaa. Kuva Vantaan Tammiston Plantagen-myymälästä 30.4.2010, kuvassa Roundup-myrkkypulloja rikkaruohojen torjuntaan. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

    Roundup sisältää glyfosaattia.

    ()

Kasvinsuojeluaineiden tehoaineena käytetyn glyfosaatin uudelleen hyväksymistä käsiteltiin tänään Brysselissä pidetyssä kasvinsuojeluaineita koskevassa komission pysyvässä komiteassa.

Esimerkiksi tunnettu rikkakasvien torjunta-aine Roundup sisältää glyfosaattia. Glyfosaattia pidetään halpana ja tehokkaana, mutta sen haitallisista terveysvaikutuksista on ollut maailmianlaajuisesti jo vuosien ajan paljon keskustelua.

Komiteassa Euroopan komissio esitti, että glyfosaatti olisi edelleen sallittu tehoaine. Jäsenvaltioiden ja komission välisissä keskusteluissa komission hyväksymisehdotus ei saanut taakseen jäsenmaiden määräenemmistöä, minkä vuoksi asia jätettiin pöydälle.

Glyfosaatin käytön riskejä on arvioitu EU:ssa tämän ja viime vuoden aikana. Arvioinnin yhteydessä Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on todennut, että joissain glyfosaattivalmisteissa esiintyvä ns. POEA- apuaine, (polyetoksyloitu talialkyyliamiini) on glyfosaattia huomattavasti myrkyllisempi. Tämän vuoksi sellaiset glyfosaattivalmisteet, jotka sisältävät tätä apuainetta, tulisi kieltää.   

– Jäsenmaat päättävät valmisteiden hyväksymisestä. Poliittinen paine löytää kaikkia miellyttävä ratkaisu on tällä hetkellä vaikeaa. Nyt tavoitteena on, että asiasta äänestettäisiin toukokuussa, Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila kertoo.

Glyfosaatin hyväksyminen on tällä hetkellä voimassa 30. kesäkuuta saakka. Tukes vastaa kasvinsuojeluaineiden hyväksymisestä Suomen markkinoille.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.