Verkkouutiset

Etla kohotti selvästi kasvuennustettaan – ”kilpailukyky ei ole vielä riittävällä tasolla”

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on kohottanut tämän vuoden kasvuennustettaan 0,5 prosenttiyksiköllä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Nyt tarvitaan malttia vaurastua. Viennin kasvu edellyttää, että kilpailukyvyn paraneminen jatkuu ja sovitaan maltilliset palkkaratkaisut lähivuosinakin, Etlan tutkimusjohtaja Markku Kotilainen totesi suhdanne-ennusteen julkistuksen yhteydessä.

Etla perustelee kasvulukemien tuntuvaa tarkistusta ylöspäin sillä, että viime vuoden toisen puoliskon kasvu osoittautui kuviteltua vahvemmaksi, mikä on aiheuttanut kasvuperinnön.

Suomen kasvua pitävät yllä maailmantalouden kasvun nopeutuminen ja viennin elpyminen. Etla ennustaa viennin kääntyvän tänä vuonna noin kahden prosentin kasvuun.

Viennin elpymisen taustalla on investointien elpyminen vientimaissa, kilpailukyvyn hidas koheneminen kilpailukykysopimuksen myötä sekä investointien aikaansaama kapasiteetin kasvu.

Etlan suhdanne-ennusteessa kuitenkin huomautetaan, että lähivuosina viennin kasvu riippuu täysin palkkasopimuksista.

”Lähivuosien viennin kehitykselle on tärkeää, että palkkasopimukset ovat maltillisia. Suomen kustannuskilpailukyky ei ole vielä riittävällä tasolla, ja sen vuoksi yksikkötyökustannusten pitäisi nousta usean vuoden ajan kilpailijamaita vähemmän”, suhdanne-ennusteessa todetaan.

Ennusteen mukaan työttömyysaste alenee tänä vuonna neljällä prosenttiyksiköllä 8,4 prosenttiin ja jatkaa alenemistaan. Työllisyyden koheneminen ylläpitää kotimaista kulutuskysyntää.

Hallitus ei kuitenkaan ennusteen perusteella ole pääsemässä 72 prosentin työllisyysastetavoitteeseensa, vaan vuonna 2019 työllisyysaste jää ennusteen mukaan 70,2 prosenttiin.

Julkinen talous tasapainottuu nykyisillä toimilla hitaasti. Ennusteen mukaan julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen saavuttaa huippunsa vuonna 2019, jonka jälkeen se kääntyy laskuun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)