Verkkouutiset

Selvityksen mukaan esteettömyysmääräykset nostavat rakentamiskustannuksia maltillisesti

Esteettömyydestä johtuvat kerrostalojen rakentamiskustannukset ovat ympäristöministeriön tilaaman selvityksen mukaan alhaiset suhteessa niistä saataviin hyötyihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Esteettömyysmääräyksistä aiheutuvat kustannukset ovat noin 1−2 prosenttia asuinneliön rakentamiskustannuksista, käy ilmi ympäristöministeriön tilaamasta selvityksestä.

Raportin mukaan esteettömyydestä aiheutuvat rakennuskustannukset pysyivät esimerkkitapauksissa maltillisina myös silloin, kun tehtiin määräysten mukaisen perustason ylittäviä esteettömyysratkaisuja.

Ympäristöministeriön mukaan tulokset korostavat erityisesti huolellisen suunnittelun merkitystä. Esteettömyyteen tulee panostaa esimerkiksi suunnittelijoiden koulutuksessa, ja esteettömyysvaihtoehtojen vertailulle on varattava riittävästi aikaa rakennushankkeen suunnitteluvaiheessa.

Näin esteettömyys voidaan ministeriön mukaan toteuttaa tehokkaasti, eikä sen nimissä esimerkiksi rakenneta turhaa tilaa. Selvityksessä arvioitiin, että esteettömyydestä johtuva WC- ja pesutilojen pinta-alaosuus on noin 1−1,5 neliömetriä.

Korjausrakentamisessa kuitenkin esteettömyyden parantamisesta aiheutuvat kustannukset ovat huomattavasti suuremmat uudisrakentamiseen verrattuna. Lisäksi kaikkia rakennuksia ei ole mahdollista muuttaa esteettömiksi jälkikäteen.

Ministeriö painottaakin tiedotteessaan, että esteettömyys huomioida sekä uusia asuntoja rakennettaessa että nykyisiä asuntoja korjattaessa, jotta Suomen asuntokannassa on riittävästi esteettömiä asuntoja tulevaisuuden kasvavaan tarpeeseen.

Selvityksen rahoittivat ympäristöministeriön lisäksi Helsingin kaupunki, Vanhustyön keskusliitto ja Invalidiliitto. Sen tekivät Niina Kilpelä ja Johanna Hätönen Kynnys ry:stä sekä Arto Palo ja Tapio Holopainen Rakennuttajapalvelu Arto Palo Oy:stä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)