Verkkouutiset

Energiateollisuus esittää tukia vain älykkäille energiaratkaisuille

Energiateollisuuden mielestä kaikki julkinen tuki energia-alalle pitäisi suunnata niin, että se edistää älykkäitä ratkaisuja ja tarjoaa Suomelle mahdollisuuksia uusien innovaatioiden kehittämiseen, kaupallistamiseen ja myymiseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Älykäs rahoitus tukee vähähiilisen, energiatehokkaan, kilpailukykyisen ja toimitusvarman energiajärjestelmän syntyä ja uusien vientituotteiden kehittymistä. Tämä edellyttää tukien kohdentamista tutkimukseen, kehitykseen, innovaatiotoimintaan ja viennin edistämiseen, sanoo Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Hallitus viimeistelee parhaillaan kansallista energia- ja ilmastostrategiaa. Energiateollisuuden mielestä strategian tulisi ottaa huomioon paitsi ratkaistavat haasteet, myös energiamurrosta ohjaavat isot muutosilmiöt.

Digitaalisaatio, kansainvälinen kilpailu ja asiakkaiden aktivoituminen haastavat energia-alaa kehittämään tuotteita ja palveluita, jotka auttavat asiakasta säästämään energiaa, luovat kysyntäjoustoa, edistävät toimitusvarmuutta, hidastavat ilmaston lämpenemistä ja luovat samaan aikaan Suomeen talouskasvua.

Valtiontalouden säästöpaineet pakottavat tekemään entistä tarkempia valintoja, kun julkisia tukia suunnataan.

– Siksi julkiset tuet alalle pitäisi suunnata entistä vahvemmin näiden uusien älykkäiden palveluiden kehittämiseen. Jo koeteltuun teknologiaan perustuvat tuotantotuet puolestaan tulisi rajata minimiinsä, koska se lähinnä vääristää markkinoiden toimintaa ja vaikeuttaa yhteisten tavoitteiden toteuttamista, huomauttaa Leskelä.

Hänen mielestään julkinen tuki on perusteltua kohdentaa tuotantoon lähinnä silloin, kun investoidaan uudenlaiseen teknologiaan, joka parantaa esimerkiksi energiatehokkuutta tai korvaa fossiilisia polttoaineita. Sen sijaan olemassa olevaan, koeteltuun teknologiaan perustuvan tuotannon jatkuva tukeminen julkisilla varoilla ei ole perusteltua.

– Suomi on tässä asiassa tienhaarassa. Nyt pitää valita, tuetaanko uuden kehittämistä ja suomalaista osaamista vai jo valmiita kaupallisia ratkaisuja, korostaa Leskelä.

Hän toteaa, että uudet älykkäät palvelut ovat suuri mahdollisuus energiateollisuudelle, suomalaiselle teknologiateollisuudelle ja koko Suomelle. Leskelän mukaan Energiateollisuus haluaa olla mukana kehittämässä kotimaisia älyenergiamarkkinoita, jotka luovat pohjan alan viennin rakentamiselle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)