Verkkouutiset

ET: Talouskasvun tueksi markkinaehtoista energiaa ja maltillisia energiaveroja

Tulevan hallituksen keskeisin tehtävä on luoda edellytyksiä kasvulle, työlle ja toimeentulolle. Tähän tarvitaan markkinaehtoista energiaa ja maltillisia energiaveroja, sanoo Energiateollisuus ry.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Kohtuuhintainen energia edellyttää paitsi toimivia, kilpailtuja markkinoita ja kohtuullista energiaverotusta, myös sitä, että keskenään kilpailevat eri energialähteet ovat monipuolisesti käytettävissä, sanoi Energiateollisuus ry:n puheenjohtaja Antti Vilkuna ET:n Kevätseminaarissa torstaina Lappeenrannassa.

– Sähköjärjestelmän toimivuuden kannalta tavoitteeksi pitäisi asettaa oman sähköntuotantokapasiteetin riittävyys huippukuorman aikaan. Energiainvestointeja voidaan vauhdittaa sujuvoittamalla kaavoitus-, lupa- ja valitusmenettelyjä, Vilkuna jatkoi.

Hän totesi, että päästökaupan piirissä toimivien sähkön ja lämmön tuotannon asema on viime vuosina heikentynyt ankean talouskehityksen, massiivisen eurooppalaisen tukipolitiikan ja näistä johtuvien päästökauppajärjestelmän vinoutumien vuoksi.

– Toivomme tulevan hallituksen ajavan EU-politiikassaan aktiivisesti toimia, joilla päästöoikeushinnat ohjaisivat investointeja päästöttömään tuotantoon. Tämä olisi Suomen ja Euroopan edun mukaista. Normi-, vero- ja tukipolitiikkaa tulisi sen sijaan käyttää päästökaupan ulkopuolella, erityisesti liikenteessä ja kiinteistökohtaisessa lämmityksessä, ohjaamaan kohti päästöttömiä ja vähäpäästöisiä ratkaisuja, Vilkuna sanoi.

Energiaomavaraisuutta lisättävä

Energiateollisuuden mielestä myös energiaomavaraisuutta olisi lisättävä kauppataseen tasapainottamisen vuoksi. Käytännössä se tarkoittaa panostamista kotimaisiin energialähteisiin, ennen kaikkea puuhun ja turpeeseen.

ET:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen pitää tavoitetta hyvänä. Hänestä on johdonmukaista, että hallitus linjaa energiapolitiikkaansa kotimaisuuden suuntaan, jota korostettiin myös viime vuonna työnsä päätökseen saaneen parlamentaarisen energia- ja ilmastokomitean loppuraportissa.

– Komitea otti vahvasti kantaa energiaomavaraisuuden parantamiseksi. Kotimaiset energialähteet asetettiin fossiilisten tuontipolttoaineiden edelle, Naukkarinen muistuttaa.

Naukkarinen viittaa Suomen energian kauppataseeseen, joka on viime vuosina ollut 5-8 miljardia euroon miinuksella.

– Mikäli energiataseemme olisi ollut 35–45 prosenttia vahvempi, olisi koko kauppataseemmekin ollut tasapainossa tai jopa plussalla, Naukkarinen laskee.

Naukkarisen mukaan öljyn tuonnin vähentäminen viidellä prosentilla vastaisi kauppataseen kannalta samaa, kuin jos kivihiilen käytöstä luovuttaisiin kokonaan. Hänestä se olisi myös ilmastoystävällinen teko, sillä öljyn käytöstä aiheutuvat selvästi suurimmat hiilidioksidipäästöt Suomessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)