Verkkouutiset

Energiateollisuuden mukaan tuulivoimatavoitteet voidaan saavuttaa jo ennen vuotta 2020

Hallinnollisten esteiden raivaaminen on saanut tuulivoimarakentamisen vihdoin käyntiin, kerrotaan Energiateollisuus ry:stä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Energia-alan mittavat investoinnit ovat ohjanneet Suomen suotuisalle kehityspolulle uusiutuvien energialähteiden edistämiseksi, arvioidaan Energiateollisuuden tuoreessa selvityksessä.

Esimerkiksi vuodelle 2020 tavoitellusta tuulivoimakapasiteetista jo lähes neljännes tuotantotuen piirissä, ja tuulivoimahankkeita on vireillä moninkertaisesti kansalliseen tavoitteeseen verrattuna.

– Suomen tuulivoimatavoitteet voidaan saavuttaa jo ennen vuotta 2020, jos melusäännökset ovat kohtuulliset ja kaava- ja lupavalitusmenettelyjä saadaan sujuvoitettua, arvioi Energiateollisuuden hallituksen uusi puheenjohtaja Antti Vilkuna.

Säätökapasiteettia vesivoimasta

Vesivoimalle asetettuja tavoitteita ei sen sijaan saavuteta, jos uutta vesivoimaa ei kyetä rakentamaan. Investoinnit tehonostoon on Energiateollisuuden mukaan saatettu lähes loppuun, ja uusien voimalaitoshankkeiden luvat ovat oikeusasteiden käsittelyssä.

Vesivoiman lisääminen olisi Energiateollisuuden mielestä perusteltua tuulivoiman lisäämisen ja lauhdekapasiteetin vähentämisen takia. Kotimaisen säätövoiman lisääminen parantaisi sähköjärjestelmämme joustavuutta ja vähentäisi riippuvuutta säätösähkön tuonnista.

Energiateollisuus toivookin, että hallituksen valmistelisi kansallisen strategian kotimaisen säätövoiman lisäämiseksi.

Metsähakkeen tukirajaus hiertää

Metsähakkeen tuen rajaaminen puolestaan vaarantaisi Energiateollisuuden mielestä metsäenergian käytölle asetetun tavoitteen saavuttamisen. Metsähakkeelle asetettu tavoite on kunnianhimoinen, ja haasteena on hakkeen saatavuus kilpailukykyiseen hintaan.

– Onnistumisen edellytyksenä on toimiva korjuu- ja logistiikkaketju metsästä voimalaitoksille. Muutokset pelisäännöissä ja epävarmuus tulevasta nakertavat yrittäjien luottamusta ylläpitää toimintojaan ja investoida koneistoon ja osaamiseen. Nyt tehtävien vero- ja tukiratkaisujen lisäksi kilpailukyvyn varmistamiseksi on kehitettävä pitkäjänteisesti energiapuumarkkinoita ja saatavuutta ensiharvennuskohteista, Vilkuna arvioi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)