Verkkouutiset

Energian kokonaiskulutus laski 7 prosenttia alkuvuonna

Energian kokonaiskulutus oli noin 687 petajoulea tammi-kesäkuussa, mikä oli lähes 7 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden vastaavaan aikaan, kertoo Tilastokeskus.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sähkön kulutus oli 42,8 terawattituntia (TWh), eli 1,8 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Sähkön tuonnin yli kaksinkertaistuminen Ruotsista kasvatti nettotuontia 26 prosenttia ja vähensi samalla lauhdevoiman tuotantoa 43 prosenttia.

Energiantuotannon hiilidioksidipäästöt laskivat 6 prosenttia viime vuoden tasosta.

Turpeen kulutus kasvoi tammi-kesäkuussa 12 prosenttia. Kasvu selittyy viime vuoden ennätyksellisen alhaisella turpeen käytöllä. Yksittäisistä energianlähteistä eniten laski hiilen kulutus, 24 prosenttia. Maakaasun kulutus laski noin 14 prosenttia ja öljyn noin 5 prosenttia. Puupolttoaineiden kulutuksessa oli laskua noin 10 prosenttia.

Sähkön kotimainen tuotanto laski 7 prosenttia viime vuodesta. Sähkön nettotuonti Suomeen puolestaan kasvoi 26 prosenttia ja sen osuus kaikesta kulutetusta sähköstä oli 20 prosenttia vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Ruotsista tuodun sähkön määrä yli kaksinkertaistui, kun taas tuonti Venäjältä puolittui.

Alkuvuonna Suomeen tuotiin erilaisia energiatuotteita 6,3 miljardin euron arvosta, joka oli 5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Lasku johtui lähinnä keskitisleiden tuonnin vähenemisestä. Eniten energiatuotteita tuotiin Venäjältä.

Vastaavasti Suomesta vietiin energiatuotteita 3,2 miljardin euron arvosta, joka oli 3 prosenttia vähemmän vuotta aiempaan verrattuna.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)