Verkkouutiset

Pakkausmerkinnät muuttuvat – elintarvikealalla huolta kasvavan sääntelyn kustannuksista

Elintarviketeollisuus on uudistanut elintarvikkeiden pakkausmerkinnät EU:n uuden elintarviketietoasetuksen mukaisesti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elintarviketeollisuusliiton johtaja Marleena Tanhuanpään mukaan yritykset ovat tehneet massiivisen työn uusiessaan kymmeniätuhansia pakkauksia uuden asetuksen mukaiseksi.

– Työhön varattu kolmen vuoden siirtymäaika on tuntunut lyhyeltä. Jo yhdenkin pakkauksen uusiminen vie kuukausia. Uudistustyötä on hidastanut se, että keskeneräisten säädösten vuoksi tietoa uusista merkintävaatimuksista ei ole ollut saatavilla, Tanhuanpää kertoo liiton tiedotteessa.

Hänen mukaansa uudistuksen kustannukset ovat isoimmissa yrityksissä nousseet miljooniin euroihin ja pienissäkin yrityksissä muutoskustannukset ovat olleet tuntuvia.

– Ala on syystäkin huolestunut lis ääntyvän lainsäädännön kustannusvaikutuksista. Oikein mitoitettu sääntely on tarpeen, mutta usein muuttuva, ennakoimaton ja jopa ristiriitainen sääntely kuormittaa yrityksiä tarpeettomasti, Tanhuanpää toteaa.

Uusiin merkintöihin on siirrytty EU:n uuden elintarviketietoasetuksen vuoksi. Elintarviketeollisuusliiton mukaan käytännössä lähes jokaiseen elintarvikepakkaukseen on tullut muutoksia.

Ravintoarvot ilmoitetaan nyt kaikissa pakatuissa elintarvikkeissa paitsi kahvissa, mausteissa ja purukumissa. Ravintosisältöluettelosta löytyy uudenlaisia tietoja ja tietojen järjestys muuttuu hieman.

– Uutta on esimerkiksi se, että ravintoarvoihin merkitään tuotteen kokonaissuolapitoisuus. Siihen lasketaan valmistuksessa lisätty natrium ja raaka-aineiden luontainen natrium. Merkintä suolapitoisuudesta tulee siis sellaisiinkin elintarvikkeisiin, jotka sisältävät luontaisesti natriumia. Niitä ovat esimerkiksi jalostamaton liha ja maito, Tanhuanpää kertoo.

Allergisoivat ainesosat kuten gluteenipitoiset viljat, pähkinät, maito, kananmuna ja kalat korostetaan ainesosaluettelossa esimerkiksi lihavoimalla. Lisäksi pakkauksissa olevan tekstin on oltava korkeudeltaan vähintään 1,2 millimetriä.

Ensimmäiset uusin merkinnöin varustetut pakkaukset ilmestyivät kauppoihin jo viime vuoden aikana, ja niiden määrä on kasvanut vähitellen. Kaikissa pakkauksissa on oltava uudet merkinnät sunnuntaina 14. joulukuuta, tosin varastossa olevat vanhoilla merkinnöillä varustetut tuotteet voi myydä loppuun.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)