Verkkouutiset

Vientinäkymiä pidetään yhä vaisuina – ”Suomi jatkaa taaperrustaan”

Yritysten luottamus heikkeni marraskuussa hieman kaikilla päätoimialoilla, mutta teollisuusyritykset odottavat tuotannon määrän kasvavan loivasti.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan yritysten luottamusmittarit notkahtivat aavistuksen verran marraskuussa kaikilla päätoimialoilla.

– Teollisuuden, rakentamisen ja vähittäiskaupan luottamusindikaattorit laskivat hieman edelliskuusta, palvelualojen luottamus sinnitteli lähellä keskiarvoaan, kertoo EK:n johtava ekonomisti Penna Urrila liiton tiedotteessa.

Teollisuusyritykset odottivat EK:n mukaan marraskuussa tuotannon määrän kasvavan loivasti, mutta tilauskanta pysyi lähes ennallaan jonkin verran alle normaalin. Lokakuussa tehdyssä tiedustelussa Suomen teollisuuden luottamus oli EU-maiden heikoin yhdessä Tanskan kanssa

EK:n julkistamat yritysten luottamusmittarit hillitsevät Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mielestä toiveita tukevasta talouskasvusta.

– Viennille virtaa antava teollisuuden luottamus pysyi pakkasella. Viennin vaisuus vaivaa Suomea yhä edelleen. Suomi jatkaakin taaperrustaan hitaassa kasvussa kotimarkkinoiden kannattelemana, Brotherus toteaa tiedotteessaan.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäen mukaan sen sijaan huomauttaa omassa tiedotteessaan, että teollisuuden luottamusmittarin lukema on paljon parempi kuin mitä vuoden 2011 jälkeen on yleensä nähty.

– Teollisuuden luottamuksen viime kuukausina nähtyä loivaa nousua voi pitää hyvänä uutisena ja merkkinä vientiteollisuuden näkymien vakautumisesta, hän toteaa.

Tosin myös Kuoppamäki arvelee viennin kasvu pysyvän vaisuna, sillä EU-markkinoiden kasvu saattaa hiipua ensi vuonna eikä kilpailukykysopimus helpota vientiponnisteluja kovin nopeasti.

Venäjän talouden elpyminen voi auttaa Suomen vientiä, mutta maailmankaupan kasvun jatkuminen ei Kuoppamäen mielestä ole varmaa poliittisten ratkaisujen Yhdysvalloissa ja Euroopassa aiheuttaman epävarmuuden takia.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)