Verkkouutiset

”Kyllä, tästä tulee tappiota” – EKP laajensi elvytystään

Euroopan keskuspankin neuvosto päätti pidentää määrällisen elvytyksen ohjelmaansa, mutta supistaa kuukausittaisten arvopaperiostojen määrää.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EKP aikoo jatkaa arvopaperiostojaan eli määrällistä elvytystä (quantitative easing, QE) ensi maaliskuuhun saakka 80 miljardin euron kuukausittaisilla ostoilla ja loppuvuoden 60 miljardin euron kuukausitahdilla. Aiemman suunnitelman mukaan arvopapereiden osto-ohjelman piti päättyä maaliskuussa.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi toisti tiedotustilaisuudessa useaan otteeseen, että kyse ei ole osto-ohjelman supistamisesta, vaan EKP aikoo olla markkinoilla vielä pitkään.

EKP päätti höllentää arvopapereiden osto-ohjelmansa ehtoja siten, että jatkossa on mahdollista ostaa myös velkakirjoja, joiden korko on pienempi kuin keskuspankin talletuskorko.

EKP päätti pitää ohjauskorkonsa nollassa ja talletuskorkonsa –0,4 prosentissa.

Talletuskorkolattian poistaminen arvopaperiostoilta voi aiheuttaa tappioita kansallisille keskuspankeille, jos niiden pitää ostaa arvopapereita alle talletuskoron.

– Kyllä, tosiaan, tästä tulee tappiota, Draghi sanoi.

Velkakirjaostojen ehtojen laajentamista on pidetty tärkeänä, jotta keskuspankille riittää ostettavaa.

Kokonaisuudessaan EKP laajensi QE:ta, mutta osalle analyytikoista ostojen määrän supistaminen 60 miljardiin euroon kuukaudessa vaikutti pienoiselta pettymykseltä.

Korkokokouksen jälkeen euroalueen valtioiden markkinakorot olivat nousussa ja euron arvo laskussa.

EKP arvioi euroalueen talouskasvuksi 1,7 prosenttia sekä tänä että ensi vuonna. Sen jälkeen kasvun odotetaan hidastuvan 1,6 prosenttiin kahdelle seuraavalle vuodelle. Inflaatioksi ennustetaan 1,3 prosenttia ensi vuodelle ja 1,5 prosenttia vuodelle 2018.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)