Onko euro kuolemassa maailmanvaluuttana? Negatiiviset korot toivat riskin

Euroopan keskuspankin ennustetaan laskevan jälleen talletuskorkoa torstain korkokokouksessa.

  • LKS 20160211  IMF02; (FILES) This file photo taken on May 14, 2001 in Paris shows a 500 euros banknote. The European Central Bank is to decide on whether to keep printing 500-euro banknotes, as authorities increasingly suspected that the notes were being used for illicit purposes. - ALTERNATIVE CROP / AFP / THOMAS COEX - LEHTIKUVA / AFP

    Euron merkitys reservivaluuttana pienenee.

    ()

– Negatiivisten korkojen myötä EKP on valmis euron kuolemaan reservivaluuttana, Commerzbankin strategi Christoph Rieger sanoo Die Weltille.

Euroopan keskuspankin korkokokouksen odotetaan laskevan jo valmiiksi negatiivista pankkien talletuskorkoaan entisestään osana rahapoliittisia elvytystoimia.

Talletuskorossa on liikepankkien keskuspankkitilin talletuksille maksettavasta korosta. Negatiivisten korkojen oloissa liikepankki joutuu maksamaan keskuspankille ylijäämätalletuksista, minkä on tarkoitus houkutella lainaamaan rahat ulos.

Negatiivisilla koroilla on myös ongelmallisia vaikutuksia. Negatiiviset korot heijastuvat jo ennestään matalakorkoisten valtiolainojen kysyntään.

Ylijäämät yhä todennäköisemmin hakeutuvat ei-euromääräisiin arvopapereihin, mikä vähentää kaupankäyntiä euromääräisillä velkakirjoilla.

– Lopulta EKP tekee itselleen haittaa, koska se ei kykene käyttämään hyväkseen niitä etuja, joita reservivaluutalla on, Rieger sanoo.

Reservivaluutoilla tarkoitetaan vakaita ja volyymiltään suuria maailmanvaluuttoja, joita maailman eri keskuspankeilla on taseissaan velkakirjojen muodossa. Yhdysvaltojen dollari on edelleen merkittävin reservivaluutta, mutta euron merkitys reservivaluuttana on kasvanut.

Reservivaluutan asema vähentää valuuttariskiä ja mahdollistaa tehokkaamman rahapolitiikan. Lisäksi reservivaluutta kasvattaa keskuspankeille maksettavaa seignorage-tuloa sen hallussa pitämille arvopapereille. Euron merkitys reservivaluuttana on viime vuosina pienentynyt.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.