EKP:n varovainen linja jatkuu – ekonomisti varoittaa deflaation uhasta

Euroopan keskuspankki piti torstaina ohjauskorot odotetusti ennallaan eikä julkistanut uusia tukitoimia.

  • LKS 20160114  ED7339; European Central Bank President Mario Draghi looks on during a Eurogroup Finance ministers' meeting at the European Council in Brussels on January 14, 2016. / AFP / EMMANUEL DUNAND - LEHTIKUVA / AFP

    Mario Draghi

    ()

EKP piti torstaina ohjauskorot odotetusti ennallaan eikä julkistanut uusia tukitoimia. Perusrahoitusoperaatioiden korko on vain 0,05 prosenttia, ja lisäksi pankki ostaa arvopapereilta sijoitusmarkkinoilta kuukausittain 60 miljardilla eurolla.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kuitenkin vihjaili rahapolitiikan lisäkevennyksistä maaliskuussa, mikä otettiin Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan markkinoilla myönteisesti vastaan. Osakkeet hyppäsivät ylös, korot laskivat ja euro heikkeni.

– Toistaiseksi EKP:n linja on ollut "liian vähän, liian myöhään" ja sama politiikka jatkunee, vaikka maaliskuussa Draghi saakin käännettyä johtokunnan enemmistön puolelleen rohkeampien toimien kannalle. Euroalue, ja etenkin Suomi, kaipaa vahvoja toimia keskuspankilta, Brotherus toteaa tiedotteessaan.

Hän muistuttaa, että EKP:n edellisen, joulukuussa pidetyn kokouksen jälkeen osakekurssit ja öljyn hinta ovat romahtaneet ja huoli Kiinan talouskasvusta kasvaa.

– Ei ole siis suuri vaatimus, että hintavakaudesta vastuussa oleva keskuspankki puolustaa valuutta-alueen talouskehitystä varsinkin, kun toteutunut hintakehitys on jäänyt jo seitsemän vuotta peräkkäin tavoitteesta ja inflaatio-odotukset rikkovat uusia alarajoja. Deflaation uhka on palannut Eurooppaan, Brotherus varoittaa.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.