Verkkouutiset

EK:n mukaan tulorekisteri kasvattaisi huimasti pienten yritysten taakkaa

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan kansallinen tulorekisteri uhkaa lisätä byrokratiaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliitto pitää valtiovarainministeriön lakiluonnosta uudeksi tulorekisterilaiksi byrokraattisena ja kalliina. EK:n mukaan tulorekisterilaki uhkaa kasvattaa huimasti pienten yritysten taakkaa.

Kansallisen tulorekisterin tavoitteena on vähentää byrokratiaa, luopua työnantajia kuormittavista vuosi-ilmoituksista ja helpottaa palkan ja sosiaalietuuksien yhdistelemistä.

Rekisteriin kerättäisiin reaaliaikaisesti ja automaattisesti yritysten palkanmaksujärjestelmistä tiedot muun muassa verottajan, Kelan, työttömyyskassojen ja muita etuja maksavien tahojen käyttöön.

EK kannattaa sähköistä palkansaajista kerättävää tulorekisteriä. Sen pitäisi kuitenkin olla sellainen, että se keventää työnantajien hallinnollista taakkaa ja helpottaa viranomaisten toimintaa.

– Valtionvarainministeriön lakiluonnoksen pahin virhe on se, että työnantajat pakotettaisiin tallentamaan kohtuuttoman suuri määrä yksityiskohtaisia tietoja tulorekisteriin jokaisen palkanmaksun yhteydessä, johtava asiantuntija Vesa Rantahalvari sanoo EK:n tiedotteessa.

Rantahalvarin mukaan tallennettavista tiedoista merkittävä osa olisi sellaista, jota pienillä työnantajilla ei ole tietojärjestelmissään, eivätkä ne niitä itse tarvitse.

– Ehdotus on siis byrokraattinen ja kallis.

EK:n mukaan järkevästi toteutettuna tulorekisterillä onnistuttaisiin keventämään myös pienten yritysten hallinnollista taakkaa ja samalla helpottamaan viranomaisten toimintaa. Aikanaan voitaisiin siirtyä reaaliaikaiseen verotukseen ja sosiaaliturvaan.

– Tulorekisterilaki tulee valmistella huolella, jotta sillä saavutetaan asetetut tavoitteet. Tämä edellyttää tulorekisteriin siirrettävien tietojen rajaamista siten, että työnantajien hallinnollinen taakka aidosti kevenee. Jotta viranomaiset tulisivat toimeen tulorekisterin tiedoilla, sosiaaliturvalainsäädäntöä tulee samalla virtaviivaistaa, Rantahalvari vaatii.

EK:n mukaan tulorekisterilakia on valmisteltu hätäisesti.

– Tulorekisterilakia ei ole järkevää viedä eteenpäin ennen kuin on selvillä sosiaalilainsäädäntöä selkiyttävät muutokset. Tällä huolehditaan myös siitä, että työnantajien palkkahallintojen tietojärjestelmiä ei uusita moneen kertaan, Rantahalvari perustelee.

Sosiaali- ja terveysministeriössä ei olla samaa mieltä EK:n kanssa.

STM:n vakuutusyksikön johtaja Heli Backman myöntää Ylelle, että rekisteri saattaa lisätä hieman vaivaa joissain pienissä yrityksissä.

Hänen mukaansa rekisterin hyödyt ovat koko yhteiskunnan kannalta kuitenkin paljon sen haittoja suuremmat.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)