Verkkouutiset

Yritysten luottamus on kohentunut vahvaksi

Yritysten luottamus talouteen oli Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan kesäkuussa vahvaa kaikilla päätoimialoilla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Elinkeinoelämän keskusliiton kyselyn mukaan yritysten luottamus on kohentunut vahvaksi kesäkuussa.

– Alkukesän mittaan luottamusindikaattorit ovat kohentuneet. Tuotannon ja myyntimäärien odotetaan edelleen kasvavan, kertoo ekonomisti Jouko Kangasniemi Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Teollisuuden luottamus on EK:n mukaan korkealla tasolla ja selvästi pitkän aikavälin keskiarvoa vahvempaa. Tuotannon ennakoidaan lisääntyvän yleisesti kesän aikana.

Suomen teollisuuden luottamus oli toukokuussa tehdyssä tiedustelussa hieman EU-maiden keskiarvoa heikompaa. Luottamus oli vahvinta Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Saksassa.

Rakentamisen luottamus parani entisestään kesäkuussa. Rakennusyritysten luottamus oli toukokuussa vähän EU-maiden keskiarvolukemien alapuolella. Paras tilanne oli Ruotsissa ja Saksassa.

Palveluyritysten talousluottamus on vahvaa. Yritykset arvioivat suhdannetilanteen kohentuneen kevään ja alkukesän aikana. Myyntimäärät ovat lisääntyneet viime kuukausina, ja myynnin odotetaan kasvavan myös lähikuukausin. Luottamus oli toukokuussa EU-maiden keskiarvoa vahvempaa.

Vähittäiskaupan luottamus vahvistui hieman kesäkuussa, ja on nyt hieman pitkäaikaista keskiarvoa korkeammalla. Myyntimäärät kasvoivat hieman kesän lähestyessä, ja myynnin odotetaan vauhdittuvan jonkin verran lähikuukausien aikana. Luottamus oli toukokuussa EU-maiden keskiarvoa alemmalla tasolla.

Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mielestä leveät hartiat kasvussa on myönteisin yksittäinen asia nykyisessä nousussa. Kuluttajien lisäksi koti- ja vientimarkkinoilla toimivat yrityksen kertovat parantuneesta tilanteesta. Teollisuus, rakentaminen, palveluyritykset ja vähittäiskauppa näkevät kaikki talouden normaalia myönteisempänä.

– Näkymät ovat valoisat myös koko loppuvuodelle, sillä selviä jarruja ei ole vielä ilmestynyt. Venäjän veto voi auttaa Suomea vielä pitkään – vuoden 2014 jälkeen idänkaupasta katosi lyhyessä ajassa puolet pois. Nousuvaraa riittää, Brotherus toteaa tiedotteessaan.

Lue myös:

Kuluttajien tunnelmat ovat yhä ennätyskorkealla

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)