EU-valtiovarainministerit hakevat linjausta verotietojen vaihdosta

EU-maiden valtiovarainministerit käsittelevät muun muassa yritysverotietojen vaihtoa kokouksessaan tiistaina.

  • LKS 20160212 2860; Finland's Finance Minister Alexander Stubb (L) talks with Eurogroup chief Jeroen Dijsselbloem prior to the start of the European Union Eco-Finance Council meeting at the EU Council building in Brussels on February 12, 2016. LEHTIKUVA / AFP PHOTO / THIERRY MONASSE

    Alexander Stubb ja euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem Ecofin-kokouksessa 12. helmikuuta.

    ()

Ennen valtiovarainministereiden Ecofin-kokousta maanantaina euroryhmä saa tilannekatsauksen Kreikasta ja Kyproksesta.

Suomea edustaa Brysselissä valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.).

Ecofin-neuvosto pyrkii saavuttamaan yhteisymmärryksen muutoksista verotietojen vaihtoon jäsenvaltioiden kesken.

EU:n komissio ehdottaa, että suurimpien monikansallisten yritysten pitäisi raportoida maakohtaisista verotustiedoista sijaintivaltionsa veroviranomaiselle. EU-maat vaihtaisivat näitä tietoja automaattisesti.

Direktiiviehdotus on osa pakettia, jolla komissio pyrkii ehkäisemään veronkiertoa. Paketti liittyy G20-maiden ja OECD:n yhteiseen hankkeeseen veronvälttämisen ja voitonsiirron estämiseksi.

Suomen hallitus kannattaa direktiiviehdotusta ja pitää yleisesti tärkeänä toimia, joilla pyritään estämään veronvälttämistä ja voitonsiirtoa.

Myös komission maaraportit esillä

EU:n komissio esittelee kokouksessa myös Ecofin-neuvostolle maaraporttinsa jäsenmaiden taloudesta. Selvitykset ovat pohjana maakohtaisille suosituksille, joista komissio julkistaa ehdotuksensa toukokuussa.

Valtiovarainministerit keskustelevat edellisten maakohtaisten suositusten toimeenpanosta ja erityisesti investointien esteistä.

Komissio kiinnittää Suomi-analyysissään huomiota etenkin kilpailukyky- ja vientiongelmiin sekä työllisyys- ja sisämarkkinakysymyksiin.

Suomi pitää myönteisenä, että komissio on todennut yksikkötyökustannusten kasvun hidastumisen ja uudistukset kustannuskilpailukyvyn parantamiseksi. Analyysissä esitetyt havainnot ja politiikkahaasteet ovat Suomen mielestä oikeansuuntaisia.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.