"Deflaation haamu on palannut" – EKP:lta odotetaan toimia

Euroopan keskuspankin odotetaan vastaavan määrätietoisemmilla rahapoliittisilla elvytystoimilla deflaation uhkaan Euroopassa.

  • LKS 20140922 Suomen Pankki esitteli uutta kymmenen euron seteliä Suomen Pankin rahamuseossa Helsingissä 22. syyskuuta 2014. Uusi 10 euron seteli otetaan Suomessa ja kaikkialla euroalueella käyttöön 23. syyskuuta. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

    Hinnat putoavat monessa maassa.

    ()

– Deflaation haamu on palannut, Pantheon Macroeconomics kommentoi Saksan vasta julkaistuja ennakkotietoja inflaatiosta.

Hintakehitys on kääntynyt negatiiviseksi ympäri Eurooppaa jo aiemmin, ja nyt näyttää siltä, että myös Saksa on ajautumassa deflaatioon. Helmikuun ennakkotietojen mukaan Saksissa, Brandenburgissa, Hessessa ja Bavariassa kuluttajahintaindeksi on pudonnut 0,1–0,4 prosenttia tammikuuhun nähden.

Italian keskuspankin pääjohtaja ja EKP:n neuvoston jäsen Ignazio Visco sanoi G20-maiden kokouksen yhteydessä Schanghaissa, että keskuspankki ei anna inflaatio-odotusten irtautua tavoitteesta. Hänen mukaansa EKP käyttää kaikkia mahdollisia käytettävissä olevia keinoja rahapolitiikan tavoitteiden saavuttamiseksi.

EKP:n odotetaan maaliskuun korkokokouksen yhteydessä tehostavan arvopapereiden osto-ohjelmaansa (APP) nostamalla kuukausittaisten ostojen tasoa. Nykyinen taso on 60 miljardia euroa kuukaudessa.

Velkakirjojen oston ongelmaksi on muodostunut se, että velkakirjojen osto suoritetaan EKP:n pääoma-avaimen mukaan. Saksalla on EKP:ssä suurin pääoma, mutta markkinoilla on euromääräisesti vähemmän Saksan velkakirjoja kuin esimerkiksi Ranskan ja Italian velkakirjoja. Pääoma-avaimesta luopuminen ostoissa olisi taas olisi EKP:n sääntöjen kannalta ongelmallista, sillä se tarkoittaisi tiettyjen maiden tukemista.

Lisäksi EKP:n odotetaan alentavan talletuskorkoaan entistä enemmän negatiiviseksi. Yksi mahdollinen esillä ollut työkalu on pankkien reservivaatimusten höllentäminen tai ylijäämäreservien kompensoiminen.

EKP:n neuvosto kokoontuu Frankfurtissa 9.–10, maaliskuuta.

Arvoisa kommentoija, kunnioitathan hyviä tapoja. Terävä kritiikki on sallittua. Henkilökohtaiset tai kansanryhmien solvaukset ja ihmisarvon loukkaukset poistamme. Voimasanojen käyttöä tai alatyyliä kohtaan meillä on nollatoleranssi. Emme voi myöskään julkaista ulkopuolisia linkkejä. Pysy asiassa.