Verkkouutiset

Danske Bank: Turvahakuisen säästäjän tilanne voi käydä tukalaksi

Danske Bankin ekonomistit odottavat hintojen kääntyvät kuluvana vuonna hienoiseen nousuun Suomessa huolimatta helmikuun deflaatiosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Danske Bankin ekonomistit arvioivat talletusten reaalisen tuoton olevan painumassa jatkossa miinukselle, sillä he odottavat hintojen kääntyvät kuluvana vuonna hienoiseen nousuun Suomessa.

– Tämä tekee turvahakuisen säästäjän tilanteen tukalaksi. Pitkittyneeltä deflaatiokierteeltä kuitenkin vältyttäneen, mikä on taloudellisen toimeliaisuuden kannalta hyvä asia, Pasi Kuoppamäki ja Henna Mikkonen kertovat pankin tiedotteessa.

Suomen kuluttajahinnat kääntyivät laskuun helmikuussa, kun Tilastokeskuksen mukaan inflaatio jäi -0,1 prosenttiin vuodentakaiseen verrattuna.

Kuoppamäki ja Mikkonen huomauttavat, että raakaöljyn hinnan nousu viime viikkoina ei ole Suomessa siten vielä siirtynyt polttonesteiden hintoihin, jotka pysyivät helmikuussa matalimmilla tasoillaan sitten vuoden 2009.

Inflaatiota nostivat heidän mukaansa Suomessa enemmänkin hallinnolliset korotukset kuin taloudellisen aktiviteetin viriäminen. Muun muassa ajoneuvovero ja sairaalamaksut kohosivat, samoin hoitovastikkeet ja aravavuokrat nousivat.

Myös euroalueella keskimäärin hinnat kääntyivät helmikuussa laskuun yhdenmukaistetun kuluttajahintaindeksin laskiessa 0,2 prosenttia.

Euroopan keskuspankki ilmoitti viikolla uusista rahapoliittista keinoista inflaation ja lainanoton piristämiseksi. EKP antoi myös viitteitä korkotason pitämisestä matalalla vielä pitkään, mutta Danske Bankin ekonomistit varoittavat, että omaa taloutta ei kannata rakentaa matalan korkotason varaan.

Lue myös:

Inflaatio helmikuussa -0,1 prosenttia

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)